Bakićeva robotička liga širi se na 500 ustanova

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

CROATIAN Makers liga započeta je prije svega 20 mjeseci kao pilot projekt u kojem je trebalo sudjelovati 30 škola. Zbog velikog interesa javnosti počela je u čak 220 škola, početkom 2017. proširena je na 360, i sada na 500 ustanova, najviše osnovnih škola, ali i udruga, dječjih domova itd.

Poseban naglasak Lige je na jednakosti prilika. Tako je sudjelovanje i oprema za sve potpuno besplatna, svi sudionici imaju jednaku opremu, a Liga se jednako razvija kako u bogatijim, tako i zapostavljenijim dijelovima Hrvatske.

>> Karta svih ustanova uključenih u Croatian Makers ligu

Bakićev Institut za razvoj i inovarivnost mladih (IRIM) planirao je proširiti Ligu i uključiti 50 novih škola i ustanova, ali zbog velikog interesa javnosti proširuje za dodanih 150.

"Veliki napredak može se ostvariti i bez provođenja kurikularne reforme"

Osim robota, IRIM donira i edukaciju za nastavnike, kao i cijeli sustav natjecanja. Učitelji aktivnosti koriste unutar postojećih kurikula ili u izbornim predmetima, prema vlastitom nahođenju, a sudjelovanje je institucionalizirano jer se ugovara s institucijama (školama).

Nenad Bakić, predsjednik IRIM-a je izjavio: "Croatian Makers liga je prvi veliki projekt IRIM-a na koji su se nastavili STEM revolucija i ProMikro koji provodi za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koji predstavljaju potpunu demokratizaciju razvoja digitalnih kompetencija, a iz nje su potekli i drugi napredni projekti kao što je napredno robotičko natjecanja WER, Internet stvari i drugo. Ova inicijativa pokazuje da u školama postoji stvarni i veliki interes za STEM edukacijom, a veliki napredak se može ostvariti i bez provođenju kurikulne reforme, te ju i olakšati."

Pročitajte više