BALATON: SUKOB ZAPATERA I BLAIRA OKO IRAKA

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji sudjeluje na summitu lijevog centra na Balatonu u Mađarskoj, ocijenio je u petak rat u Iraku "ogromnom pogreškom", izrazivši neslaganje s britanskim premijerom Tonyjem Blairom o stanju u toj zemlji, doznaje se iz izjava ostalih sudionika sastanka na vrhu.

"Rasprava se odnosila na nužnost uspostave međunarodnog reda u Iraku. Zapatero je ponovio da je rat bio ogromna pogreška, što se, kako vrijeme, prolazi, pokazuje točnim", doznaje se iz španjolskog izvora.

"Blair je pokušao opravdati rat u Iraku pa se rasprava polarizirala", dodao je isti izvor. Prema njegovim riječima, s Blairom se solidarizirao novi mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, dok su čilenski predsjednik Ricardo Lagos i kanadski premijer zauzeli španjolsko stajalište.

I dok je Blair zatražio "realističnu" potporu u iračkoj krizi, njegov španjolski kolega je pozvao na poštivanje "međunarodnih pravila" određenih odredbama Vijeća sigurnosti UN-a.

Na summitu 11 šefova država i vlada socijademokratskog usmjerenja od četvrtka se na jezeru Balaton, 120 kilometara jugozapadno od Budimpešte, raspravlja o gospodarskim i društvenim problemima vezanim uz globalizaciju. Summit se završava u petak.

(Hina) xvk ymaš

Pročitajte više