Baldasar o aferi s plaćanjem vode na Žnjanu: Ne znam ništa o tome

Foto: Hina/Pixsell/Ivo Čagalj

"NE ZNAM o čemu se radi, baš ništa ne znam o tome. Nemam pojma, moram priznati", komentirao je bivši splitski gradonačelnik aferu s plaćanjem vode na Žnjanu. 

>> Grad Split plaćao je račune za vodu koju su trošili ilegalni vlasnici kafića na Žnjanu?

Nakon što su ugostiteljima istekla koncesijska odobrenja koncem 2016. godine, gradska komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija račune za utrošenu vodu fakturirala je Gradu Splitu, vlasniku priključaka. Neki su ugostitelji nastavili plaćati, a neki i nisu. Grad Split isprva je vraćao fakture ViK-u, no dobili su ih nazad uz objašnjenje da se obveze moraju podmiriti, a ako ne žele plaćati ubuduće, onda neka lijepo odjave priključke. To se, međutim, nikada nije dogodilo, voda je obustavljena na zahtjev Građevinske inspekcije uoči početka uklanjanja objekata prije desetak dana.

"Ovrha? To je suludo, Grad Split većinski je vlasnik Vodovoda"

Pitali smo Baldasara i kako komentira namjeru Vodovoda da u ovršnom postupku naplati od Grada Splita neplaćene račune za vodu koju su potrošili žnjanski ilegalni ugostitelji.

"To je suludo. Ne znam što bih rekao. Grad Split je većinski vlasnik Vodovoda, valjda prije ovrhe treba sjesti s gradonačelnikom i razgovarati. Andro je tu ni kriv, ni dužan. Nemam pojma o cijeloj toj situaciju, ali u svakom slučaju ta ovrha većinskom vlasniku? Znam da moraju štititi svoj interes, ali moraju sjesti i dogovoriti se. Ako treba čekati, neka čekaju. Problem je malo neuobičajeno ponašanje Vodovoda. Što se želi time dokazati?", nije jasno Baldasaru. 

"Ne može Grad Split, ni kriv, ni dužan, odgovarati za ono što se dole desilo"

Kaže da Grad Split nije zatražio priključke, nego svaki pojedini lokal.

"Ne može Grad Split biti vlasnik nečega što se dole desilo. Ni kriv, ni dužan. Vodovod je to super protumačio, ali ne može Grad Split odgovarati za zahtjev koji je postavila tvrtka s objektima na Žnjanu. Ne vidim logiku da Grad Split može snositi te troškove. Tko će platiti ovo rušenje? Oni koji su sagradili bespravne objekte. Normalno je bilo da uprava Vodovoda sjedne i čeka gradonačelnika", kaže Baldasar.

Vodovod inače vodi Drago Davidović, koji je vodio pobjedničku kampanju Ive Baldasara 2013. godine, a na čelo ViK-a zasjeo je pred kraj njegovog mandata. Koncesije su istekle koncem 2016. godine, a Baldasar je napustio ured u travnju.

Pročitajte više