BALET "NIŽINSKI" O ŽIVOTU SLAVNOG I TRAGIČNOG PLESAČA

Nedugo prije no što je proglašen ludim, Vaslav Nižinski (1890.1950.) izveo je posljednju predstavu, prosvjedni ples protiv Prvog svjetskog rata, najavivši uglađenim gostima u hotelu u švicarskom St. Moritzu: "Sad ću plesati rat", siječanjskog popodneva 1919.

Započeo je ples isprekidanim pokretima ispunjenim dubokom tugom. Osam desetljeća kasnije, koreograf John Neumeier, umjetnički direktor Hamburškog baleta, stvorio je "Nižinskog".

Epski balet premijerno prikazan 2000., govori o životu, radu i padu u ludilo ruskog baletana, koji je nazvan Bogom plesa, cijenjen kao pionir moderne koreografije, a nakon psihičkog sloma 1919., proveo sljedeću 31 godinu života pomračenoga uma.

Balet je proteklog tjedna započeo turneju po SAD-u.

"Jedna od glavnih stvari koje su Nižinskog odvele u ludilo bilo je nasilje u Prvom svjetskom ratu. Oni koji su ga znali govorili su kako je bio opčinjen okrutnošću s kojom su se suočavali mladići u tom ratu", rekao je Neumeier.

Neumeierov balet počinje i završava šokantnim solom Nižinskog koji je nazvao "Vjenčanje s Bogom", dok se između toga provlače snažne halucinacije iz plesačeva života, prizivajući događaje, osobe i uloge u njegovoj spektakularnoj karijeri. Vatrena veza Nižinskog s mentorom i ljubavnikom Sergejem Djagiljevim, kao i ženine nevjere koje su ga mučile, lajtmotivi su predstave. Najmučnije su scene ludila i smrti Nižinskijeva brata i brutalne slike rata.

Za 61-godišnjeg koreografa, predstavljanje priče o Nižinskom i njegovoj kreativnosti širokoj publici jedna je od njegovih dugotrajnih ambicija. Neumeier je izbjegao ponavljanje njegove legendarne plesne tehnike i koreografije.

Nižinskijevi baleti šokirali su primitivizmom i krutošću, a izvedeni su samo nekoliko puta. Posljednji balet, "Posvećenje proljeća", toliko je uzbudio publiku na pariškoj premijeri 1913. da je izbila pobuna i ansambl Ballets Russes izbacio ga je s programa.

Neumeier je pak stvorio mozaik impresija koje su zastrašujuće, ali i nježne, na glazbu Chopina, Schumanna, Rimski-Korsakova i Šostakoviča. Pedesetak plesača Hamburškog baleta isprepliće ljupkost klasičnog baleta s ravnim, naglim pokretima koji prizivaju Nižinskijev unutarnji nemir. Neumeier je obnovio Nižinskijeve originalne kostime u androginom i senzualnom stilu, koji je izazivao publiku ranog 20. stoljeća.

Ova je priča fascinirala umjetnike desetljećima. George de la Pena, glumac i plesač koji je igrao Nižinskog u filmu Herberta Rossa iz 1980., kaže da je njegova priča neodoljiva.

"Bio je maskota svojeg vremena", rekao je De la Pena. "Poludio je od osjećajnosti. To je bit ljepote i umjetnosti: ako učinite dovoljno nasilja, na kraju ćete slomiti i umjetnost i umjetnika".

Hamburški balet izvodi "Nižinskog" u kalifornijskom Performing Arts Centeru od 11. do15. veljače, u njujorškom City Centeru od 20. do 22. veljače i u Kennedy Centeru u Washingtonu od 25. do 29. veljače.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više