Ban Ki-moon pozvao svjetske vođe na suradnju



GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je svjetske vođe da očiste svijet od nuklearnih oružja, pozabave se problemom klimatskih promjena i izbore se sa sve većim siromaštvom koje je rezultat financijske krize. Govor je održao pred 192 predsjednika, premijera i diplomata iza 192 zemlje Ujedinjenih naroda, rekavši kako "nijedna zemlja, mala ili velika, ne smije kršiti ljudska prava svojih građana".

Pozvao je za jačanjem napora na uspostavljanju mira u Darfuru i Somaliji. Pozvao je i na oživljavanje pregovora za postizanjem mira na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca, koji bi trebali živjeti u miru jedni s drugima. Također se zakleo da će pomoći Pakistancima i Afganistancima na njihovom putu "kroz dugu noć".

Svijet od nas traži odgovore

"Usred mnogih kriza – kao što su hrana, energija, recesija i pandemija gripe, koje sve pogađaju svijet odjednom – svijet od nas traži odgovore", rekao je Ban na otvaranju svog govora.

"Ako je ikad postojalo vrijeme za djelovanjem u dugu ponovno oživljenog multilateralizma, trenutak u kojemu Ujedinjene nacije trebaju istinski djelovati zajedno, taj je trenutak sada", rekao je.

Obama prava zvijezda summita

Summit u New Yorku odvija se nakon jučerašnjeg velikog summita o globalnom zagrijavanju, na kojemu je kineski predsjednik Hu Jintao obećao kako će njegova zemlja uvelike smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova u sljedećem desetljeću.

Također prisutan na UN-ovom summitu je američki predsjednik Barack Obama, od čijeg se govora očekuje puno. Obama će sutra predsjedati visokim sastankom Vijeća sigurnosti UN-a na kojemu će se raspravljati o nuklearnom razoružanju. Vijeće bi trebalo donijeti rezoluciju koja poziva na jače napore za razoružanjem, posebno nuklearnim.

Pročitajte više