FOTO Bandić miče cvijeće s Cvjetnog, a vrijedne spomenike skriva među barske stolice

Foto: Vojislav Mazzocco

PROTEKLIH dana Zagrepčani su prosvjedovali zbog najave da će cvjećari s Cvjetnog biti kažnjeni ukoliko njihovo cvijeće prijeđe gabarite kućice, jer Bandić želi uvesti red! No, ove fotografije koje objavljujemo sve su samo ne uvođenje reda.

Odnos prema kulturnoj baštini

Naime, poznata skulptura Ivana Kožarića "Prizemljeno sunce" okruženo je stolovima i stolicama, a još gore je prošla "Razlistana forma" Vojina Bakića koja je ostala sakrivena iza drvenih ugostiteljskih kućica.



Prizemljenjem Sunca u zagrebački Donji grad Kožarić je želio donijeti svjetlost i toplinu u centar grada, no gradonačelnik Milan Bandić očigledno želi to zatomiti. Uostalom, sjajan primjer odnosa prema hrvatskoj i nacionalnoj i kulturnoj baštini ne pruža ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je iskoristila poznate skulpture Ivana Meštrovića kako bi postali stalak za antene telekomunikacijskih operatera zalijepljeni običnom crnom ljepljivom trakom. No, Bandić je očigledno krenuo korak dalje.

Žrtve uzurpiranja javnog prostora

Zauzimanje javnih površina uz gradu Zagrebu sasvim je uzelo maha, a prve žrtve svakako su prepoznatljive vizure grada.

Građani su jučer rekli što misle o takvoj politici aktualne gradske vlasti, a cvijeće koje su jučer ostavljali na Cvjetnom zagrebačkom trgu stoji i danas. 

Pročitajte više