Bandić kupio HDZ za 202 milijuna kuna

Foto: FAH

MJESEC dana HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj Skupštini pretvarali su se da će rušiti gradonačelnika Milana Bandića neizglasavanjem proračuna za 2016. godinu.

Da su odbili gradonačelnikov prijedlog proračuna on bi na izbore u svibnju išao iz znatno slabije pozicije nego dosad. Ne bi upravljao milijardama kuna gradskog novca kojima je dosad uspješno kupovao izbore. Vlada ni imenovala povjerenika, a Bandić bi se natjecao sa znatno manje novca i manevarskog prostora za samohvalu. Međutim, Bandić je taj problem riješio kao i sve do sada – novcem. Velikom količinom novca.

Prihvatio je dva amandmana HDZ-a vrijedna 202 milijuna kuna. Od toga 70 milijuna kuna otpada na takozvane male komunalne akcije  među kojima se posebno ističe 10 milijuna kuna za uređenje Trga dr. Franje Tuđmana. To je ujedno i najveća stavka koju je HDZ uspio uvrstiti u proračun za 2017. godinu. Puno manje novca predviđeno je za vrtiće i škole u drugim gradskim četvrtima i novac je uglavnom predviđen za izradu projektne dokumentacije.

U drugi amandman, ukupno vrijedan 132 milijuna kuna, uvrštena je izrada projekta za denivelaciju rotora Remetinec vrijednog 20 milijuna kuna, 30 milijuna kuna za sljemensku žičaru, 10 milijuna kuna za natkrivanje tržnica, 15 milijuna kuna za daljnje proširenje Branimirove ulice, ali i 3 milijuna kuna za kupovinu papuča za predškolsku djecu od tvornice Borovo.

I iako su HDZ-ovci danas svesrdno branili proračun i svoje amandmane još jučer je bilo neizvjesno hoće li podržati proračun. Na gradskom odboru HDZ-a na koncu je odlučilo preglasavanje u kojem je s tankom većinom odlučeno da ipak pomognu Bandiću da završi mandat. Protiv su, navodno, bili oni koji su shvatili da od amandmana koje je Bandić prihvatio oni neće imati baš ništa. Vijeća gradskih četvrti se raspuštaju u travnju, a do tada neće uspjeti provesti natječaje za predviđene projekte malih komunalnih akcija, a ni za veće projekte nema vremena do izbora. Ne bude li Bandiću trebala HDZ-ova pomoć nakon izbora u svibnju lako će otpisati sve njihove projekte, a ako i bude prisiljen na suradnju preuzeti će zasluge za sve što bude napravljeno.

Pročitajte više