Bandić primio "bombaša" iz Zagreba

Foto: zagreb.hr, hdz.hr

NA WEBU Grada Zagreba prije dva dana osvanula je vijest kako je u povodu obilježavanja 10. godišnjice tragedije na Kornatima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio u Gradskoj upravi predstavnike organizatora projekta Srce Kornatsko – predsjednika i zamjenika  DVD-a Vodice Antu Sladoljeva i Grgu Skočića, Tajnika MNK Heroji 2007. Tomislava Strikomana te predsjednicu Udruge Krijesnica Mirelu Stanić Popović.

Ne bi tu bilo ništa čudno da Tomislav Strikoman nije poznat kao "bombaš" s Trga bana Jelačića. U to vrijeme bio je i u HDZ-u Vodice.

Naime, on je zajedno s još nekoliko svojih prijatelja  23. siječnja 2014. godine na središnji zagrebački trg postavio improviziranu eksplozivnu napravu.

Srećom, u eksploziji koja se dogodila nije bilo ozlijeđenih. Mladići su zatim optuženi za dovođenje u opasnost života i imovine te pomaganje u tom nedjelu.

Postavili napravu pa otišli na sendvič

Po optužnici, Duvnjak i Strikoman postavili su napravu ispred spomenika banu Jelačiću i spojili je na kabel koji je Tubić razvukao u prolaz Harmica, a Domagoj Šprljan je na napravu, koju je aktivirao Duvnjak, stavio sitno kamenje. Nakon eksplozije optuženi su navodno otišli na sendvič, a zatim su se kod prolaznika raspitivali o eksploziji.


Odgovornost za eksploziju u istrazi je preuzeo Duvnjak, koji je zajedno s Birinom eksploziv nabavio od Ivana Šprljana, oca drugooptuženog Domagoja.

Najviša zatvorska kazna za ta nedjela je pet godina, no oni su se nagodili s tužiteljstvom. Najveći pojedinačni sudski trošak, od 200 tisuća kuna, dopao je prvooptuženog Tomislava Duvnjaka, kojemu je godinu dana zatvora zamijenjeno sa 730 sati društveno korisnog rada. Domagoj Šprljan će, umjesto deset mjeseci zatvora, "odraditi" 600 sati i platiti 80 tisuća kuna troškova, dok će trećeoptuženi Tomislav Strikoman uz 730 radnih sati zbog sudskih troškova ostati bez 60 tisuća kuna.

Prikupljat će donacije za djecu

Projektom Srce Kornatsko u čitavoj će se Hrvatskoj 27. kolovoza istovremenim puštanjem lampiona i  balona u zrak obilježiti 10. godišnjica kornatske tragedije, rekao je nakon sastanka predsjednik DVD-a Vodice. U okviru projekta prikupljat će se donacije za Udrugu Krijesnica - djecu oboljelu od malignih bolesti. Tim činom na simboličan način ujedinit ćemo Hrvatsku u počast našim vatrogascima, dodao je predsjednik Sladoljev.

Zahvalivši svima koji sudjeluju i koji će se uključiti u humanitarnu akciju, predsjednica Udruge Krijesnica istaknula je da prikupljena sredstva planiraju iskoristiti za rehabilitacijske programe za djecu koja se liječe od malignih bolesti, a jedan od njih je i rehabilitacijski kamp koji se tradicionalno po završetku školske godine održava u Fužinama.

Index je jučer poslao upit Gradu Zagrebu oko suradnje i projekta, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Pročitajte više