Bandić puca po šavovima, a HDZ bi ga uskoro mogao dokrajčiti

Foto: Marko Prpić/PIXSELL / Wiki

PRIJE više od 20 godina Milan Bandić srušio je HDZ s vlasti u Zagrebu i izazvao prijevremene izbore na kojima je predvodio listu SDP-a, pobijedio i prvi put postao gradonačelnik. Svašta se otad u Hrvatskoj promijenilo pa Milan Bandić i HDZ danas zajedno vladaju glavnim gradom. No HDZ bi ovoga tjedna mogao Bandiću vratiti za poraz otprije dva desetljeća. Ne tako da ga sruši s gradonačelničkog mjesta, jer za to nema snage ni alata, ali bi mogao srušiti njegov san o Manhattanu na Savi, zagrebačkom Cityju ili kako već višestruki USKOK-ov optuženik Bandić voli tepati projektu koji je u Dubaiju dogovorio za prostor Hipodroma i dijela Velesajma.

>> Bandić o GUP-u: Do zadnje kapi svog života branit ću interes Zagrepčana

Nervozan i nekontroliran

Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine, zatražio je od svojih kolega iz HDZ-a da se sutra izjasne podržavaju li izmjene Generalnog urbanističkog plana kako ih je zamislio Milan Bandić ili bi radije oprali ruke od svega. Težak je to zadatak za zagrebačke HDZ-ovce.

Bez Bandića nemaju vlast u Zagrebu, što donosi brojne udobne sinekure, a nesigurna postaje i vlast na državnoj razini. Nikom se ne žuri na riskantne izbore, a ne znaju kako će Bandić reagirati uskrate li mu želju. Nervozan je i nekontroliran, pritisnut skandalima, sudskim procesima, buntom građana i onim najgorim - izrugivanjem.

>> Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

HDZ ne zna što bi

Za HDZ, koji će u četvrtak imati ključnu ulogu pri izglasavanju, odbacivanju ili prolongiranju GUP-a, dvojba nije nimalo laka. U Zagrebu sam ne osvaja puno i teško se može nadati da će samostalno ili u nekoj desnoj koaliciji osvojiti vlast na izborima 2021. godine. S druge strane, ostajanjem uz Bandića HDZ može izgubiti i ono što je teškom mukom zakrpao u više od 20 godina. 

Što god izaberu, pogriješit će

Zagrepčani im, naime, još nisu zaboravili ni oprostili Tuđmanovo ignoriranje izbora i nametanje gradonačelnice kroz Zagrebačku krizu. Sjećanje na to možda više nije svježe niti birači pamte previše detalja, ali ne zaboravljaju osjećaj prevare i poniženja. Ako, dakle, žele sačuvati što imaju i osvojiti nešto više, logičan put bi bio odmaknuti se od radioaktivnog gradonačelnika. U tome ih, pak, sprječava premijer Andrej Plenković koji ne želi nikakve potrese na nacionalnoj razini u godini koja je ionako izborna, a njegova vlada na stalnom udaru skandala. Uz to, nisu sigurni može li Bandić ponovno izvesti čudo i vratiti svoju političku slavu. Što god izabrali, čini im se, pogriješit će.

Savez s Bandićem, vole misliti HDZ-ovci, koštao je njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović pobjede na predsjedničkim izborima. Za njom u stranci ne plaču previše, ali Bandić im je zgodna meta u koju mogu uprijeti prstom i kazati da on nije donio glasove koje je obećao. Kao da bi ih bez njega dobila...

>> U zraku se osjeća da Bandić pada. Sociolozi objasnili zašto baš sada

Pobuna građana

Nasuprot HDZ-u koji ne zna što bi s Bandićem i sa samim sobom nalazi se sve veći broj građana koji točno znaju što žele, ali još uvijek nemaju snage to provesti. Prošle subote održan je dosad najveći prosvjed protiv gradonačelnika, na središnjem gradskom trgu, gdje su mu aktivisti jasno poručili da ga više ne žele gledati.

U Zagrebu već dulje od desetljeća postoji aktivistički pokret protiv Bandića, ali je bio malen i slabašan. Sada je prvi put uspio aktivirati građane da mu se pridruže i to je ono čega se Bandić plaši. Boji se jer na prosvjedima nije bila bijesna omladina, nego sredovječni i stariji građani, a ako Bandić nešto zna, to je da su to žene i muškarci koji izlaze na izbore. S njima je dugo bio u ljubavi ili, kako je volio reći, "u koaliciji s građanima", ali taj je savez puknuo i nema više nikakvog načina da se popravi.

>> VIDEO Oko 20.000 ljudi prosvjedovalo protiv Bandića: "Zapamtite ovaj datum"

Daleko je do presuda

Najmanje za to su zaslužni istražitelji USKOK-a koji već godinama ne uspijevaju dobiti osuđujuću presudu protiv Bandića. Optužnice su ozbiljne i teške, ali Bandić ima čvrstu obranu i sposoban je u suradnji sa svojim odvjetnicima proizvesti dovoljnu količinu papirnatih pokrića da se čini da suđenja nikada neće završiti. Bandić se suda ne boji, iako mu nije draga pomisao da se opet nađe iza rešetaka - o čemu se sve glasnije govori po kuloarima. Ne plaši se presuda u postojećim slučajevima, jer pitanje je tko će doživjeti njihovu pravomoćnost, nego neke nove istrage koja bi ga na dulje vrijeme spremila u istražni pritvor.

Boli ga izrugivanje

Ono što Bandića najviše smeta, boli i iritira je svakodnevno izrugivanje koje mu neumorno servira Dario Juričan. Kroz naizgled šaljive, a zapravo iznimno precizne poruke Juričan sublimira sve znanje o Bandiću koje su on, njegov tim, ali i novinari skupljali za svih dvadeset godina njegove vladavine Zagrebom. Koncentrirana korupcija, bezobrazluk, razgranata mreža lopovluka, a sve upakirano u doskočicu, ono je što razara Bandićevu moć.  

>> Juričan opet pisao Bandiću: "Da je krimos biti lako bio bi to svatko"

Čudnovata koalicija

Na koncu, glave bi ga mogla doći čudnovata koalicija pobunjenih građana, razjarenih aktivista, omraženog im HDZ-a, ne pretjerano sposobnog USKOK-a i jednog redatelja koji je počeo živjeti svoj film. SDP, Bandićevu nekadašnju stranku s kojom je vlast i osvojio, primijetili ste, nismo spomenuli. Ona u toj priči samo statira.

>> Zagrebački SDP najavio referendum za opoziv Bandića

Pročitajte više