Bandić slavi izgradnju novih fontana

Foto: FAH

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić obilježio je početak radova II. faze uređenja prostora uz ulicu Hrvatske bratske zajednice, odnosno izgradnju novih Bandićevih fontana.

Bageri su već započeli pripremati teren s južne strane, a postavljen je i veliki plakat s projekcijom cijelog projekta. Za njihovu izgradnju utrošit će se 30 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Fontane je projektirala arhitektica Helena Paver Njirić, a posao izgradnje na javnom natječaju dobila je tvrtka Vodotehnika.

Anka Mrak Taritaš sinoć se za N1 osvrnula na nastavak radova izgradnje tri "Bandićeve fontane". Mrak Taritaš je kazala da bi je taj projekt veselio kada bi druge stvari u Zagrebu bile riješene.

"Kad se vozite kraj fontana, lijevo vidite fontane, a desno Trnje koje još nema riješen vodovod, odvodnju i neke druge stvari, ali to su nevidljivi projekti komunalne infrastrukture koji se ne vide. Zovemo ih Bandićeve fontane jer je to nešto što se vidi", ističe.

Infrastruktura već ispod zemlje

Novinarima je izjavio da će cijena izgradnje novih fontana biti ista kao i cijena već izgrađenih dviju fontana jer se ispod zemlje već nalazi cijela infrastruktura, a 30 metara niže postoji potok odakle će se dovesti voda, pa će zagrebačke fontane imati prirodnu vodu kao Fontana di Trevi u Rimu.

Podsjetio je da je 1906. gradonačelnik Zagreba Milan Amruš napravio dvije fontane na Zrinjevcu, kad je Zagreb imao 52.000 stanovnika, a danas ima 870.000 stanovnika i grade se tri fontane. Obnovit ćemo sve zagrebačke fontane, a ovaj projekt ćemo završiti do kraja godine, najavio je Bandić.

Na kritike bivše ministrice graditeljstva Anka Mrak Taritaš da gradi fontane iako Trnje još nema riješen vodovod i odvodnju, a Zagreb nema žičaru za Sljeme, Bandić je rekao kako bivšoj ministrici ne preostaje ništa drugo nego da kritizira, te ustvrdio da je problem vodovoda riješen, a žičara će biti gotova do kraja 2017. godine. Voditelj izgradnje fontana Ivica Blažun rekao je da će se napraviti još tri bazena s dvije kontrolne sobe, hortikulturnim uređenjem i amfiteatrom u južnom dijelu koji će služiti za prezentracije i projekcije na vodenoj površini. Postoji i tehnička mogućnost za klizalište na već postojećim plohama fontana.

Prije otvorenja radova na tri nove fontane, Bandić je u Sesvetskom Kraljevcu pustio u rad vodospremu Cerje, koja će s pripadajućim magistralnim cjevovodom omogućiti sigurniju i kvalitetniju opskrbu vodom istočnog dijela Zagreba i istočnih dijelova Zagrebačke županije, a vrijednost joj je oko 94 milijuna kuna.

Pročitajte više