Bandić želi ovršiti Savez antifašističkih boraca

Foto: Dino Stanin, Igor Kralj/PIXSELL, Index

DUG nešto veći od 200 tisuća kuna mogao bi dokrajčiti Savez antifašističkih boraca. Udruga koja je naslijedila poznati SUBNOR, a time i dio prostorija koji je taj savez koristio, dobila je ovih dana prijetnju ovrhom od Grada Zagreba. Pokušavaju od njih utjerati četverogodišnju najamninu po cijeni od 4700 kuna mjesečno.

Nisu potpisali ugovor

“Prostor u Hatzeovoj ulici koristimo još od pedesetih godina i bezuspješno smo se pokušavali uknjižiti na njega. Na koncu je Zagreb postao vlasnik zgrade i sada nam pokušavaju naplatiti najamninu”, rekao je Miroslav Kirinčić, tajnik Saveza antifašističkih boraca. Njegova udruga, tvrdi, nikada nije s Gradom Zagrebom potpisala ugovor o najmu i na ovrhu će se žaliti.
“Nemamo od čega platiti. Sav novac koji dobijemo trošimo na programe Saveza”, rekao je Kirinčić. Za svaki slučaj, pokušat će namaknuti novac donacijama, ali ne nadaju se osobitom uspjehu. Za sada im je jedini ozbiljan plan odložiti ovrhu.

I Šušak ih je želio deložirati

Ovo nije prvi put da su se stvorili problemi oko prostorija Saveza antifašističkih boraca u Hatzeovoj ulici. Ratni ministar obrane Gojko Šušak naložio je 1994. godine Vojnoj policiji da deložira antifašiste. Međutim, oni su hitro alarmirali Svjetsku veteransku federaciju u Parizu.
“Nije papir ni iscurio iz faksa u Parizu, a već je Franjo Tuđman bio naredio Šušku da opozove Vojnu policiju”, prisjeća se Herman Vukušić. I vojni policajci su se okrenuli nalijevo-krug i ostavili antifašiste na miru. I to s dobrim razlogom.
“Bez pristanka i zalaganja SAB-a ne bi branitelji iz Domovinskog rata nikada postali članovi Svjetske veteranske federacije. Upravo su oni omogućili učlanjenje braniteljskih udruga”, tvrdi Vukušić koji je tih godina surađivao s Ivanom Fumićem na lobiranju da se braniteljske udruge prime u Federaciju.

Pročitajte više