Bandićevim doktoratom Sveučilište radi ono u čemu je najbolje - kleči

Foto: Index/FaH

PRIJE 106 godina Tadija Smičiklas je u svome stanu primio počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti pola godine prije smrti ovjenčao se prvim počasnim doktoratom Sveučilišta u Zagrebu.

Najveća akademska čast

“U 12 sati odputilo se iz sveučilišta promocijalno povjerenstvo, u svojim insignijama uz pratnju pedela sa sveučilištnim žezlom u stan promovenda, gdje ga je rektor dr. Lovrić oslovio govorom u kojem mu je izrazio veliku radost sveučilišta, da može počastiti svoga bivšega rektora, dekana i profesora mudroslovnoga fakulteta najvećom akademičkom čašću, koja se samo riedkim izabranicima daje radi izvanrednih njihovih znanstvenih zasluga”, objavljeno je u nepotpisanom članku u tadašnjim Narodnim novinama. 

Diplomirao ONO i DSZ, predstavlja se politologom

Stoljeće i par tužnih godina kasnije Muzička akademija predložila je Milana Bandića za počasnog doktora. Službenog objašnjenja glasi: "Gradonačelnik Bandić nadzirao je osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima".

Dakle, Milan Bandić zaslužio je doktorat preuređenjem neopisivo ružne zgrade Ferimporta u jednako ružnu zgradu Muzičke akademije. Nikakvih izvanrednih znanstvenih zasluga on nema da bi ga se promoviralo u Doctora honoris causa. Samo moje, vaše i naše pare koje je potrošio.
Milan Bandić diplomirao je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu na Fakultetu političkih znanosti. Predvojničku obuku za koju je tako osposobljen nikada nije predavao, nego je cijeli život društveno-politički radnik. Danas se predstavlja diplomiranim politologom, a više puta je govorio da bi mogao biti doktor politike. Ne političkih znanosti nego politike – vještine prevare, spletke, smicalice i samoodržanja. 

Ulizuju se moćnima

Prijedlog da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat izazvao je nešto malo ljutnje, malo više podsmijeha i nešto više rezignacije. Sveučilište u Zagrebu pod vodstvom rektora Damira Borasa toliko je bezvezno da se više nitko pretjerano ne uzbuđuje oko onoga što se na njemu radi, a radi se ono što se uvijek radilo – ulizuje se moćnima. 

Doktorati u klaonici

Zagrebačka Univerza već je drugi počasni doktorat dodijelila sinu nadvojvode Karla Ferdinanda, praunuku Leopolda II. i prapraunuku Marije Terezije, nadvojvodi Eugenu Habsburškom. Usred prve velike klaonice 20. stoljeća nadvojvodi je na noge otišlo izaslanstvo Sveučilišta i u bojnoj pošti 149 uručilo mu počasni doktorat iz društvenih znanosti. O istom trošku jednaki počasni doktorat u bojnoj pošti 305 na talijanskom ratištu uručili su Svetozaru Borojeviću. 
Pune 53 godine Sveučilište se suzdržavalo od takvih počasnih doktorata. Dodijelilo ih je Tesli, Ružički, Prelogu, Bohru i Robinsonu. A onda su 1969. doktorat dodijelili Josipu Brozu Titu za pravo i međunarodne odnose. Vladimir Bakarić zvani Mrtvac počasni je doktorat dobio 1977. a četiri godine kasnije ista je čast ukazana i Jakovu Blaževiću. 

Svi mogu, ali Angela Merkel ne

Pravo klečanje pred politikom počelo je devedesetih godina. Alois Mock, Sulejman Demirel, William J. Perry i Margaret Thatcher dobili su počasne doktorate u manje od deset godina. Sveučilište je pokazalo zube samo premijerki Jadranki Kosor, odbivši njenu ideju da počasni doktorat dodijeli Angeli Merkel.
“Fakultet političkih znanosti ne može podržati počasni doktorat osobi koja je onako zdušno podupirala Ivu Sanadera. Ničim nije pridonijela političkim znanostima, ako kolege s prirodnih znanosti smatraju da je pridonijela tom području, neka joj oni dodijele počasni doktorat”, rekla je tada profesorica Mirjana Kasapović. I tako je Angela Merkel ostala bez počasnog doktorata koji bi sada mogao dobiti Bandić.

Bandićevi znanstveni doprinosi

Njegovi znanstveni doprinosi su, očito, višestruki. Moglo bi ga se promovirati u počasnog doktora arhitekture i urbanistike za naprasne izmjene urbanističkih planova, ekonomije za pogodovanje kumovima i izbjegavanje prijavljivanja donacija, prava za sve koruptivne afere koje ga nisu ni očešale, kemije za njegov recept za prvomajski grah, lingvistike za njegovo masakriranje purgerskog, teologije za nosanje svijeće u Mariju Bistricu, fizike za bilokaciju... 

Ma, nema polja koje nije uprljao svojim političkim djelovanjem. Osim glazbe. I zato je baš prikladno da ga je za počasni doktorat predložila Muzička akademija.

Pročitajte više