Banja luka: Suspendiran policijski dužnosnik Hrvat

DIREKTOR policije Republike Srpske Radomir Njeguš u ponedjeljak je opovrgnuo glasine da su dva policijska dužnosnika suspendirana zbog toga što su arhivski materijal o MUP RS iz razdoblje 1992.1998. godine predali Međunarodnom tribunalu za ratne zločine u Haagu.

Po Njegušu, načelnik Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Centra javne sigurnosti (CJS) u Banjoj Luci Darko Ćulum nije suspendiran, dok je zapovjednik policijske postaje Lazarevo/Bud?ak Saša Mišić suspendiran nakon što je Unutarnja kontrola utvrdila da je 21. svibnja povukao s terena pripadnike cijele policijske smjene kako bi dopredsjedniku Republike Srpske Ivanu Tomljenoviću, predstavniku Hrvata, pomagali u podizanju "vikendice".

Kada je riječ o ulozi Mišića u "otkrivanju policijskog arhiva" direktor policije Njeguš je citirao dijelove Mišićeva pismenog očitovanja u kojem tvrdi da nije znao da takva dokumentacija postoji.

Novinari raspolažu informacijom da se Mišić tijekom rata u BiH izjašnjavao kao Srbin, a od 2000. kao Hrvat, te da je pohađao školu za djecu "ometenu u razvoju". Njeguš to nije htio komentirati ali je izjavio da će se ubuduće inzistirati na striktnom poštivanju Pravilnika o zdravstvenim uvjetima za sve zaposlene u MUP-u.

Njeguš je uz ostalo potvrdio da se i dalje traga za arhivom predsjednika Republike Srpske za razdoblje rata u BiH.



(Hina) xspod ybs

Pročitajte više