Banjalučki bankar na popisu nepoželjnih u EU

DIREKTOR Nove banjalučke banke Milenko Vračar najvjerojatnije će se naći na popisu osoba iz Bosne i Hercegovine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Europske unije zbog pomaganja pri skrivanju ratnih zločinaca, tvrde sarajevski "Dnevni avaz" i "Nezavisne novine" iz Banja Luke.


Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore EU, ovi listovi navode kako se za Vračara smatra da svojim djelovanjem izravno pomaže bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića.


U vrijeme kada je Karadžić bio neprikosnoveni vladar Republike Srpske, Vračar je bio guverner Narodne banke ovog entiteta. U tom razdoblju uspostavljene su i njegove veze s bankarskim krugovima u Beogradu koji su osiguravali opstanak na vlasti Slobodana Miloševića.

Vračar je u vrijeme vlade Republike Srpske kojom je predsjedavao sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić obnašao dužnost ministra financija.

To je razdoblje praćeno brojnim skandalima, posebice vezanim za privatizaciju poslovnih banaka u državnom vlasništvu. Tako je zabilježeno kako je banjalučka Kristal banka prodana austrijskoj Hypo Alpe Adria banci za samo jedan euro nakon što je entitetska vlada odlučila otpisati sva njena dugovanja.

Banjalučka banka prodana je pak beogradskoj tvrtki Verano motors za svega 100 tisuća konvertibilnih maraka (50 tisuća eura) da bi samo mjesec dana nakon toga Vračar postao njenim direktorom nakon što je pod pritiskom međunarodne zajednice morao podnijeti ostavku na ministarsku dužnost zbog skandala u Carinskoj upravi.

Transakcija s Verano motorsom postala je zanimljiva međunarodnoj zajednici jer kapital u toj tvrtki posjeduje i Komercijalna banka iz Beograda na čijem je čelu Ljubomir Mihajlović poznat i kao Ljuba Šiptar. Za tu se osobu drži kako je bila jednom od ključnih Miloševićevih bankarskih figura.

Pretpostavlja se kako Vračar, unatoč iznuđenoj smjeni, i dalje ima presudni utjecaj na rad Ministarstva financija i Porezne uprave Republike Srpske a istodobno je i dalje veoma moćan u Partiji demokratskog progresa (PDP), ključnom koalicijskom partneru Srpske demokratske stranke (SDS).

Drugi utjecajni član PDP-a Petar Kunić nedavno je izjavio kako je Vračar vođa tvz. "bussines club-a" unutar PDP kojega čine osobe zainteresirane isključivo za stjecanje dobiti a ne za bilo kakve reforme.

Prema navodima "Nezavisnih novina", uz Vrčara će na pospisu nepoželjnih u Europskoj uniji biti i stanoviti Dragan Spasojević iz Zvornika. Za njega se zna kako je među najbogatijim osobama u istočnom dijelu BiH gdje posjeduje građevinsku tvrtku a sve donedavno imao je i dvije benzinske crpke na graničnim prijelazima sa Srbijom. Te dvije crpke Spasojević je prodao Momčilu Mandiću osumnjičenom da je među glavnim Karadžićevim sponzorima.

Spasojević također posjeduje sedam posto vlasničkog udjela u Privrednoj banci Srpsko Sarajevo, također u Mandićevom vlasništvu, koja je uglavnom služila za pranje sumnjivo stečenog novca. Mandić je uz Milovana Bjelicu već ranije stavljen na popis nepoželjnih u EU.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown najavio je kako bi ovaj popis nepoželjnih mogao biti kompletiranih do kraja tjedna. Pretpostavlja se kako će na njemu biti do 100 imena osoba iz različitih dijelova bivše Jugoslavije.

(Hina) rm sb

Pročitajte više