U Beogradu uhićen Karadžićev čovjek Momčilo Mandić

U Beogradu uhićen Karadžićev čovjek Momčilo Mandić
MOMČILO MANDIĆ, bivši načelnik Javne sigurnosti MUP-a Republike Bosne i Hercegovine (pomoćnik Alije Delimustafića) do 1992. godine, koji se posljednjih godina predstavlja kao poslovni čovjek uhićen je u Beogradu u četvrtak navečer, saznaje Hina iz izvora u Beogradu koji su željeli ostati anonimni.

Mandić je, prema izvorima Hine, uhićen u četvrtak, nakon košarkaške utakmice "Zvezde" i "Partizana" u Beogradu, ali nadležni organi još nisu dali potvrdu tog uhićenja.

Momčilo Mandić, nekad poznat kao policajac od karijere u MUP-u BiH prije raspada SFRJ, postavljen je u prvoj višestranačkoj vladi BiH 1991. godine na funkciju načelnika Javne sigurnosti MUP-a BiH. Na toj funkciji kratko se zadržao, jer je prešao u SDS-ovu vladu Republike Srpske Radovana Karadžića, na mjesto ministra unutrašnjih poslova, gdje je bio do kraja 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon toga, ponovo se u javnosti javlja kao istaknuti biznismen i kao čovjek koji je imao vrlo izražene poslovne interese između SR Jugoslavije i Republike Srpske. Riječ je o naftnim derivatima, financijskim transakcijama i sličnom, te ulaganjima u medije u SR Jugoslaviji, a nedavno su mu, zahvaljujući akciji SFOR-a i Ureda visokog predstavnika UN-a u BiH-a, zamrznuta financijska sredstva na računima u BiH, ali i u Srbiji i Crnoj Gori.

U posljednje vrijeme - od uvođenja izvanrednog stanja u Srbiji, nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka -u srbijanskim medijima je prozivan kao jedan od financijera, u međuvremenu zabranjenog, dnevnog lista "Nacional", inače prvotno osnovanog u Bijeljini.

Osim toga, prema pisanju beogradskog tjednika "Vreme" u studenome 2002. godine, Mandić je bio povezan sa Željkom Škrbom, zaštićenim svjedokom, ubijenim u to vrijeme, koji je navodno bio u stanju posvjedočiti da su prihodi od ilegalne trgovine heroinom u SRJ išli preko Momčila Mandića, a da su služili logističkoj podršci za skrivanje i zaštitu Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Istom prilikom kada je ubijen svjedok Škrba ubijen je i pomoćnik načelnika Uprave za zaštitu objekata i osoba tadašnjeg Saveznog MUP-a Nenad Batočanin, a dosadašnja istraga ukazuje na to da je uhapšeni bivši zamjenik javnog tužitelja Milan Sarajlić ukazao na tu vezu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara