Obavještajna služba Republike Srpske pomaže Karadžiću?

NAKON što su međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini započele opsežnu akciju čiji je cilj uništavanje mreže koja pruža zaštitu Radovanu Karadžiću, obavještajna služba Republike Srpske (OBS) suočila se s teškim optužbama da i sama sudjeluje u nelegalnim aktivnostima i umjesto da štiti zakon zapravo pomaže bjeguncima od pravde.

Odmah uz Momčila Mandića i Milovana Bjelicu, osoba označenih glavnim financijerima odbjeglog bivšeg vođe bosanskih Srba, s optužbama za pomaganje Karadžiću suočio se i ravnatelj OBS-a Risto Zarić. Prvi čovjek OBS-a izravno se pominje u priopćenju američkog Ministarstva financija kao osoba koja surađuje s Mandićem, sada već notornim Karadžićevim pomagačem.

Pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, sarajevski "Dnevni avaz" tvrdi u srijedu kako su Amerikanci otkrili da Zarić i nekoliko njegovih najbližih suradnika uhode pripadnike međunarodnih organizacija u BiH a Karadžića informiraju o svim aktivnostima koje bi mogle dovesti do njegova uhićenja.

Uz to Zarić i njegov OBS navodno neprestano podmeću pogrešne tragove plasirajući dezinformacije o Karadžićevu kretanju i mjestima gdje bi se on mogao skrivati. Informacije koje prikuplja OBS, prema istom izvoru, dostavljaju se tajanstvenoj osobi iz vrha Srpske demokratske stranke (SDS) koja ih opet dalje prosljeđuje Karadžiću.

Jedna od ključnih osoba unutar OBS-a zadužena za potporu Karadžiću mogao bi biti stanoviti Goran Radović. Sumnja na tog agenta pala je zbog njegovih dobrih veza s Momčilom Mandićem još iz predratnog razdoblja u kojemu su obojica radila u tadašnjoj Državnoj sigurnosti pri MUP-u BiH.

Mandić je u svakom slučaju imao pouzdane veze u Vladi Republike Srpske jer je njegov brat Mlađan godinama bio zamjenik entitetskog ministra pravde u vladi koju je vodio sadašnji ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić. Ta činjenica vjerojatno je i poslužila američkom Ministarstvu financija da objavi kako Mandić praktično kontrolira policiju i sudstvo u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč ustavnim promjenama koje bi u svim tijelima vlasti Republike Srpske morale zajamčiti utjecaj Bošnjaka i Hrvata, te promjene za sada nisu zahvatile OBS. Potpredsjednik entitetskog Parlamenta Šefket Hafizović izjavio je kako zakonodavna vlast u Banja Luci nema nikakav uvid u to što radi OBS baš kao što u toj službi nema zaposlenih Bošnjaka i Hrvata. Hafizoviću je potpuno nepoznato izvješćuje li uopće OBS bilo koga o svom radu.

Sam Zarić, naravno, odlučno odbacuje sve optužbe na njegov račun. U intervjuu kojega su u srijedu objavile banjalučke "Nezavisne novine" on je kazao kako ne zna da ga je netko službeno optužio za pomaganje ratnim zločincima dodavši kako su takve interpretacije "proizvoljno mišljenje pojedinaca".

"Pojedinci zbog svojih osobnih interesa nastoje kompromitirati OBS", kazao je Zarić koji se na čelu ove agencije nalazi od 2000. godine kada je zamijenio Dobru Planojevića koji je morao odstupiti zbog izgreda što su izbili tijekom polaganja kamena-temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banja Luci.

Tada je pod pritiskom međunarodne zajednice Vlada RS ocijenila kako OBS nije dobro procijenila sigurnosno stanje što je i dovelo do izgreda u kojima je ubijen Murat Badić. Zarić tvrdi kako je OBS potpuno depolitizirana i profesionalizirana još 1998. godine, da radi sukladno zakonu te da samo prikuplja informacije koje se onda prosljeđuju tijelima vlasti što imaju policijske ovlasti.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara