Bankari: Irak ilegalno sakrio novac u strane banke

IRAK je ilegalno sakrio milijarde dolara od naftnih ugovora sa stranim tvrtkama u libanonske i jordanske banke, a dio toga novca još je tamo, izjavili su irački i arapski bankari.

Vlada je prebacila većinu novca koje je primila od kompanija, uključujući i zapadne tvrtke, zbog straha od grabeži nakon što su snage predvođene Sjedinjenim Državama svrgnule režim Sadama Huseina.

Na javnom računu iračke vlade u Libanonu još je oko 500 milijuna dolara i značajan dio novca u Jordanu, dok su preostala sredstva na još neotkrivenim privatnim računima, kažu bankari, od kojih su neki predstavljali Irak u dogovorima sa stranim bankama.

Irak je pod UN-ovim sankcijama bio od napada na Kuvajt 1991. godine sve do prošloga tjedna. Sporazumom iz 1996. godine odobren mu je program "nafta za hranu", no ne i za gotov novac.

Kompanije, koje su opskrbljivale Bagdad novcem od prodaje iračke nafte plaćao je Odbor za sankcije, kojim su dominirale Sjedinjene Države i Velika Britanija.

No, bankari tvrde da su strane tvrtke, koje su sklopile ugovore iz programa "nafta za hranu", gotovinski uplaćivale 10 posto vrijednosti ugovora na iračke račune u Libanonu i Jordanu.

Jordan je zamrznuo vladine račune na početku rata u Iraku, no bankari kažu da je Irak nakon toga nastavio poslovati preko privatnih računa i računa tvrtki.

Bankari tvrde da su ministar financija i neki dužnosnici vladajuće stranke Baath po Sadamovom naređenju premjestili oko milijardu dolara i još neutvrđene količine zlata iz središnje banke neposredno prije početka napada 20.ožujka.

Potom su skrili novac u Bagdadu i oko njega, uključujući i najmanje 400 milijuna dolara u dvije banke koje su naknadno opljačkane.

Pročitajte više