Tko je uhićeni suradnik HDZ-ove ministrice? Došao je u vrijeme Hasanbegovića

Foto: FaH

Danas je na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen, HDZ-ove ministrice kulture i medija. Trupković je trenutno i dalje glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Trupković je uhićen zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, a uz njega su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević.

Prema informacijama europskih tužitelja, dekan i profesor s Geodezije Trupkoviću su dali mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch.

U Ministarstvo je došao dok je na njegovom čelu bio Hasanbegović

Davor Trupković u Ministarstvo kulture došao je u ožujku 2016. godine, kada je na zatvorenoj sjednici vlade imenovan pomoćnikom tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Trupković je prije toga bio dugogodišnji voditelj Konzervatorskog odjela u Karlovcu.  

Pri tadašnjem zaposlenju ​​Trupkovića se navodilo kao istaknutog člana projektnog tima Centra za posjetitelje "Ivanina kuća bajke", projekta inspiriranog djelom hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić koji je koštao 1.36 milijuna eura. Trupković je u tom projektu bio zadužen za stručni nadzor. 

Trupković je u Ministarstvu ostao i poslije isteka mandata Zlatka Hasanbegovića te nastavio raditi nakon dolaska HDZ-ove ministrice Nine Obuljen.

Foto: FaH

U međuvremenu je Trupković obnašao dužnost ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine, i to od veljače 2021. do veljače 2022. iako je na toj poziciji trebao biti četiri godine. No razriješen je i prebačen na mjesto glavnog konzervatora Ministarstva kulture. Nakon što je u veljači ove godine policija po nalogu Ureda europskog tužitelja pretražila Tripkovićev dom i ured, smijenjen je s pozicije vršitelja dužnosti pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. 

Na službenim stranicama Ministarstva kulture Trupković je i dalje naveden kao glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine.

Radio na 3D skeniranju kulturne baštine oštećene u potresu zajedno s Geodetskim fakultetom 

Trupković je u Ministarstvu kulture bio zadužen za 3D skeniranje zgrada uništenih u potresu. Riječ je o poslu koji je Obuljen dogovorila s Geodetskim fakultetom odmah nakon potresa u Zagrebu i na Banovini 2020. godine. Kako je svojedobno pisao Telegram, Trupković je čak i javno iznosio netočne informacije vezane uz 3D skeniranje kulturne baštine nakon potresa, u kojima je tvrdio da je Geodetski fakultet snimio bitno više zgrada nego što uistinu jest.

Krajem siječnja je s ministricom kulture na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu branio posao Ministarstva s geodetima i objašnjavao kako je to bio sjajan i vrhunski podvig koji su obavili s Geodetskog fakulteta pod vodstvom bivšeg dekana Almina Đape, koji je zajedno s Boškom Pribičevićem proveo dva i pol mjeseca u istražnom zatvoru, i to upravo zbog sumnje europskih istražitelja na pronevjeru europskog novca. 

HDZ-ova ministrica ga branila, danas kaže da je zgrožena 

Nakon što se Trupkovića sve više počelo spominjati uz aferu na Geodetskom fakultetu, Nina Obuljen pred novinarima ga je branila rekavši, među ostalim, da je od silnih brojeva možda samo jedan iznio pogrešno. Također je odbijala tvrdnje o sumnjivim poslovima između Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta tvrdeći da u njima nema ništa sporno. Uz to, obrušila se i na novinare koji su otkrili ovu aferu nazivajući ih tendencioznima i malicioznima. Oboje su zajedno negirali ikakve sporne poslove. 

Foto: FaH

Danas je, pak, na konferenciji za medije Nina Obuljen kazala da je "zgrožena". 

"Zgrožena sam, on je zbog osobnog probitka bacio sjenu na ono što su moje kolege godinama radile ulazeći u opasne zgrade i riskirajući živote", kazala je danas Obuljen pa dodala: 

"Ja sam spriječila daljnja plaćanja i spriječila da se to dogodi. On tu radi dulje od 20 godina, zgrožena sam ovim što mu se stavlja na teret, ali to je njegova odgovornost, ali ja za to ne mogu snositi odgovornosti."

>>Uhićen bliski suradnik HDZ-ove ministrice. Ona održala presicu: "Zgrožena sam"

"Moja odgovornost je da se spriječila šteta, to je moja neću reći zasluga, nego odgovornost", kazala je. 

Opomenut zbog neispunjavanja imovinske kartice

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa opomenulo je Trupkovića zbog neispunjavanja imovinske kartice, što je bio dužan učiniti zbog godišnje obveze podnošenja i prestanka obnašanja dužnosti. Dodali su i da se Trupković oglušio na navedenu obavijest o potrebi ispunjavanja imovinske kartice u srpnju 2023. godine, kada ga se već spominjalo u aferi na Geodetskom fakultetu.

S obzirom na to da je prošlo više od godinu dana otkako je Trupković prestao s izvršenjem svoje dužnosti u ravnateljstvu Ministarstva kulture, nije moguće pronaći podatke o njegovoj imovini. Ipak, zanimalo nas je je li Trupković nakon opomene ikad predao svoju imovinsku karticu.

Danas su na upit Indexa iz Povjerenstva odgovorili da je Trupković nakon njihove odluke od 27. listopada 2023., kojom mu je izrečena opomena zbog nepodnošenja imovinske kartice za 2021. godinu i uslijed prestanka obnašanja dužnosti, 11. studenog 2023. godine predao imovinsku karticu zbog prestanka obnašanja dužnosti.  

Za što ga se tereti?

Istraga EPPO-a pokazala je da su dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata Trupkoviću su kao mito predali iznos od najmanje 39.000 eura te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova.

Slijedom toga, na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija izvršilo je plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2.5 milijuna eura. 

U 2021. godini od tih 2.5 milijuna eura, iznos od oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, 31. prosinca 2023. taj je iznos preknjižen na teret državnog proračuna Republike Hrvatske.

Trupković je bez odgovarajuće provjere odobrio plaćanje i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio dekan, i to u iznosu od 3.2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima, navode tužitelji.

Pročitajte više