Banski Dvori: Do konca lipnja bit će izrađen Zakon o povratu duga umirovljenica

DO KONCA lipnja bit će gotov zakonski prijedlog o povratu duga umirovljenicima, dogovoreno je na današnjem, drugom sastanku Povjerenstva za izradu tog zakona održanom u Banskim dvorima.

Konkretnije informacije o tom prijedlogu danas se nisu mogle dobiti, no, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da bi se slijedeći tjedan, za kada je dogovoren ponovni sastanak, trebali definirati konačni parametri na kojima će se zakon temeljiti.

Bilo je ideja što i kako, no konkretnije o tome ne možemo govoriti, rekao je novinarima predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Ivan Nahtigal, dodajući da su se umirovljeničke udruge i Vlada dogovorili da se s konkretnim prijedlozima ne izlazi van dok se o njima ne postigne konačni dogovor.

"Govoriti o tome prije konačnog dogovora bilo bi neproduktivno", ocijenio je Nahtigal.

Predsjednik SUH-a kaže da je početku današnjeg sastanka nazočio i premijer Ivo Sanader koji je, ističe, ponovio Vladinu volju da učini maksimum na provedbi odluke Ustavnog suda da se umirovljenicima vrati dug.

Pismo predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimira Jordana koje je jučer upućeno premijeru Sanaderu, Nahtigal tumači kao pritisak da se stvar oko izrade zakona ubrza i održi rok koji, kaže, obvezuje i Vladu i umirovljeničke udruge.

Tu nema divergencije, niti nesporazuma, nego je riječ da se stvari ubrzaju, kaže predsjednik SUH-a i dodaje da je proteklo puno vremena između dvije sjednice Povjerenstva.

Rekao je da je zadovoljan i dosadašnjom provedbom prve faze Sporazuma između umirovljenika i Vlade.

Jordan je u izjavi Hini rekao da su umirovljeničke udruge uputile dobronamjerno pismo premijeru Sanaderu kako bi se ozbiljno prihvatilo posla oko izrade zakona o povratu duga budući da po sporazumu između HSU-a i HDZ-a zakon treba biti upućen u saborsku proceduru u iduća tri tjedna.

Pročitajte više