Banski dvori smišljaju odgovor na prozivke del Ponte

U BANSKIM dvorima završava se nacrt pisma, što bi ga kao odgovor na prozivke glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte upućene hrvatskoj Vladi, na više adresa trebao uputiti premijer Ivica Račan, doznaje se u srijedu iz vladinih izvora.

Sadržaj pisma, moguće naglaske i datum kada će biti upućeno, nije bilo moguće saznati.

Ipak, doznaje se, da bi sadržaj pisma trebao uvažiti interes Hrvatske da ju se cijeni po činjenicama koje su provjerljive i mjerljive. Stoga će se te činjenice, vjerojatno ponoviti i u pismu i na temelju njih zatražiti objektivno vrednovanje svega što Hrvatska radi i što je radila surađujući s Haškim sudom (ICTY), doznaje se u Banskim dvorima.

Iako u Banskim dvorima nisu željeli govoriti o datumu slanja pisma i mogućim adresama, procjenjuje se da bi se pismo moglo poslati već koncem ovog tjedna, a kao moguće adrese spominju se glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, predsjednik Europske komisije Romano Prodi i veleposlanici EU.

Nepovoljne ocjene suradnje Hrvatske s ICTY-em koje je, zbog "slučaja Gotovina", Del Ponte posljednih dana iznijela pred Vijećem sigurnosti UN i Vijećem ministara EU, ozbiljno su zaprijetile daljnjem hrvatskom približavanju Uniji.

Pročitajte više