Banski dvori: Vlada neće podržati akciju protiv Iraka ako je ne odobri VS

HRVATSKA Vlada ostaje pri ranije donesenoj odluci i neće podržati akciju protiv Iraka ako je ne odobri Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rečeno je danas u Banskim dvorima.

Željeli bi makar minutu do dvanaest vidjeti jedinstvo u Vijeću sigurnosti izjavio je visoki dužnosnik hrvatske Vlade, navodeći kako drži da to u sadašnjim prilikama ipak nije moguće.

Uporište za ocjenu da su mali izgledi da se rat s Irakom izbjegne Banski dvori nalaze i u izjavi američkog potpredsjednika Dicka Cheneya da je vrijeme diplomacije prošlo.

U Banskim dvorima ističu da Vlada neće odstupiti od preuzetih obećanja danih SAD-u i njihovim saveznicima, a koje obuhvaćaju korištenje hrvatskog zračnog prostora i zračnih luka za potrebe koalicijskih snaga u eventualnom ratu protiv Iraka.

Hrvatska vlada, ističu u Banskim dvorima vodi brigu o hrvatskim građanima koji se nalaze u Iraku ili u njegovu okružju, a kojih ima oko tisuću, uključujući i dvojicu Hrvata koji su dio UN-ove inspekcije za kontrolu iračkog naoružanja.

Ukoliko do rata ipak dođe, Banski dvori najavljuju da će izići s jasnim stavom i izraziti nadu da će rat donijeti što manje žrtava, te da će biti kratak.

Hrvatska će, dodaje vladin visoki izvor također izraziti spremnost da sudjeluje u poslijeratnoj obnovi Iraka, priželjkujući da makar ta obnova bude pod okriljem UN-a.

Od tog se izvora također doznaje da oko stavova prema iračkoj krizi postoji potpuno jedinstvo svih ključnih aktera hrvatske državne politike.

Tu se neće moći raditi procjep, uvjerava vladin dužnosnik.

Pročitajte više