Barcelona: Greenpeace poziva na zaštitu oceana uoči svjetskog dana očuvanja okoliša

AKTIVISTI ekološke organizacije Greenpeace u petak su u Barceloni, uoči obilježavanja Svjetskog dana okoliša, ispred katedrale Svete obitelji pokušali skrenuti pozornost javnosti na nedovoljnu zaštitu oceana, ističući natpise na španjolskom i engleskom jeziku "Spasite naše oceane".

U Barceloni će se u subotu održati sastanak sudionika UN-ova Programa za očuvanje okoliša (UNEP) a glavna tema ovogodišnjeg sastanka bit će opasnosti koje prijete oceanskoj flori i fauni.

Članovi Greenpeacea svojim prosvjedom traže hitan moratorij na sustav ribarenja u dubokim vodama gdje se koriste mreže potegače "koje uništavaju sve na što naiđu", posebno "koralje za čiji je nastanak trebalo više stotina godina".

"Tisućama biljnih i životinjskih vrsta prijeti nestanak ili izumiranje zbog takve vrste ribarenja", kaže se u priopćenju Greenpeacea.

Upozorenje zbog uništenja koraljnih grebena, koji bi, prema znanstvenim istraživanjima, mogli biti jedan od ključnih sastojaka lijekova nove generacije, iznijeli su u petak i Ujedinjeni Narodi.

U priopćenju te svjetske organizacije se kaže kako osim mreža potegača veliku opasnost za koralje predstavlja i postavljanje naftnih platformi te telekomunikacijskih kablova. I predsjednik UNEP-a Klaus Toepfer upozorio je i na problem stihijskog izlova ribe.

Jedan od krivaca za to je i sve veća potražnja konzumenata za plodovima mora. Sve veća potražnja tržišta za sushijem, britanskim "fish and chipsom" i ostalim vrstama ribe rezultirala je njezinim pretjeranim ulovom, čija je izravna posljedica prespora obnova flore i faune, a u nekim područjima i potpuna nemogućnost obnove.

Zanimljiv je i podatak prema kojemu godišnja zarada od ulova ribe iznosi oko 75 milijardi američkih dolara, a omogućuje i sezonska zaposlenja u mnogim siromašnim priobalnim područjima.

UNEP je u petak uputio poseban apel za očuvanje koralja koji nastaju u hladnim vodama i manje su poznati od tropskih koralja koji se razvijaju u toplim tropskim morima. Koralji hladnih mora rastu na većim dubinama od tropskih - oko 200 do 1.000 metara, a prosječne su temperature od 4 do 13 stupnjeva. Ponekad ih se može pronaći i na dubinama od 6.300 metara. Vrlo su krhki, a posebno ih se uništava izlovom ribe uz pomoć mreža potegača, upozorava se u priopćenju UNEP-a.

(Hina) xmh yrt

Pročitajte više