Barnier: Hrvatsko protivljenje ratu u Iraku neće omesti približavanje NATO-u

HRVATSKO svojedobno protivljenje ratu u Iraku ne bi trebalo otežati hrvatsko približavanje NATO-u, rekao je u četvrtak u Zagrebu francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier prigodom otvaranja nove zgrade francuskoga veleposlanstva.

Uz Barniera, svečanom otvaranju zgrade u središtu Zagreba, u kojoj je ranije bilo američko veleposlanstvo, nazočio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te brojni predstavnici diplomatskog zbora i drugi uglednici.

Francuski ministar je istaknuo da su hrvatska i francuska gledišta u vezi s ratom u Iraku bila jednaka. Kazao je da su se Francuska i Njemačka, članice NATO-a, tom ratu protivile, te dodao kako ne vjeruje da bi hrvatsko stajalište moglo negativno utjecati na približavanje Hrvatske Sjevernoatlantskome savezu.

Na novinarsko pitanje Barnieru, nekadašnjem povjereniku Europske komisije, o mogućnosti da je američka tvrtka Bechtel privilegirana iz političkih razloga jer joj hrvatska Vlada kani dodijeliti posao bez javnog natječaja, francuski ministar naglasio je da više nije europski povjerenik, ali da "Europa ima jasne propise koji zahtijevaju transparentnost i pridržavanje europskih normi koje važe za sve".

"Sve zemlje koje žele pristupiti EU-u, a nijednu nitko na to ne prisiljava, moraju poštivati važeće propise i pravila EU-a", rekao je francuski ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare koju je održao s hrvatskim ministrom Žužulom.

Barnier, koji je iz Zagreba otputovao u Beograd, ponovio je kako je u Hrvatsku došao iz tri razloga: da ojača bilateralnu suradnju, da čestita Hrvatskoj na stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU-u, te da je pohvali zbog činjenice da je postala primjer ostalim zemljama regije.

Pročitajte više