BBB na Trgu razbili kameru snimatelju HTV-a

BAD BLUE BOYSI su se, u skladu s najavama, okupili na Trgu bana Josipa Jelačića, ali akcija doslovnog čišćenja ipak nije protekla mirno i dostojanstveno kako se najavljivalo.

> BBB i službeno pozivaju: Očistimo Zagreb!

Nakon okupljanja na Trgu BBB-i su krenuli prema Gornjem gradu, preko Opatovine do Dolca, noseći sa sobom metle, ali i bejzbolske palice.

"Lešinari, nemate tu što raditi!"

Cjelokupna manifestacija popraćena je Dinamovim navijačkim pjesmama u kojima se uglavnom vrijeđalo policiju, a iste te policije koja ih je trebala nadzirati nije bilo u pretjerano velikom broju.

BBB-i su s Trga otjerali sve novinare koji su došli na okupljanje, televizijskim snimateljima su zabranili snimanje, a snimatelju HTV-a koji je pokušao dokumentirati njihovu akciju razbijena je kamera te mu je nos lakše ozlijeđen.

Skupina od 20-ak Bad Blue Boysa u jednom se trenutku odvojila te su krenuli prema novinarima koji su stajali na pristojnoj udaljenosti od navijača. Lice im je bilo omotano šalovima, a na glavi su većinom nosili šilterice. Počeli su vrijeđati novinare vičući kako "lešinari tu nemaju što raditi", a jedan od Boysa rukom je udario kameru snimatelja HTV-a.

Policajci nisu niti pokušali zaustaviti Boyse koji su vrijeđali novinare, a nekolicinu mladića su legitimirali tek nakon što su počeli vikati i na njih.

Svoju "šetnju" po gradu Boysi su završili opet se spustivši na Trg bana Jelačića gdje su otpjevali još nekoliko pjesama, nakon čega su se mirno razišli.

Kako očistiti Trg bejzbolskom palicom?

Iako su se u proteklih nekoliko dana iz Udruge navijača Dinama po nekoliko puta službeno ogradili od incidenata koji su se posljednjih dana događali u gradu, ista je ta udruga pozvala danas na ovo okupljanje, ne imajući - namjerno ili nenamjerno- u vidu da samim time izazivaju incidentnu situaciju u ionako već napetoj atmosferi.

Poziv na akciju "čišćenja" bio je upućen svim navijačima "dobre volje", a zamoljeni su da donesu metle, krpe, spužve i slične alate ne bi li očistili glavni gradski Trg uoči Uskrsa. Trg je ostao jednako prljav kao i prije, vjerojatno zato što su se pojedini navijači pojavili s bejzbolskim palicama umjesto navedenim rekvizitima.

Policija: Sve je prošlo mirno

U policiji nam je rečeno da je sve prošlo mirno, te da je na Trgu bilo "dovoljno policajaca", kako u uniformi, tako u civilu.

Na naše pitanje kako je moguće da su Dinamovi navijači s Trga potjerali sve snimatelje, dobili smo odgovor kako Bad Blue Boysi nikoga nisu potjerali, niti oni imaju pravo tako nešto učiniti.

"Sigurnost građana i novinara nije ni u jednom trenu bila ugrožena", kaže nam Željko Mršić iz zagrebačke policije i dodaje kako su se snimatelji slobodno udaljili nakon što su im Boysi prijetili, ali opasnosti od napada nije bilo.

To što je HRT-ovom snimatelju kamera razbijena za policiju nije alarmantno. "Jednom je snimatelju kamera malo oštećena, vjerojatno ga je netko gurnuo u prolazu. Utvrđujemo okolnosti u kojima je do toga došlo i ako je riječ o kaznenom dijelu, uvjeravam vas da počinitelj neće proći nekažnjeno", rekao je Mršić.

P.V.
Foto: G.P.

Pročitajte više