"Frano je bio miran dječak sa solidnim ocjenama"

"Frano je bio miran dječak sa solidnim ocjenama"

UBOJSTVO 18-godišnjeg Frane Despića, koji je u subotu kasno navečer nasmrt izboden nožem, potreslo je mnoge. Djeca su se i ranije tukla, puno puta i bez razloga, no je li doista došlo do toga da se na ulicu ne izlazi bez noževa i vatrenog oružja, pitaju se Zagrepčani koji u nevjerici gledaju u što im se to grad pretvara. Tjedan dana prije Despićeva ubojstva, u parku Maksimir upucana je 15-godišnja djevojčica.

"Despićevo društvo unaprijed planiralo napad"

Zagrebačka policija, točnije službenici Policijske postaje Medveščak, u suradnji sa službenicima Odjela općeg kriminaliteta, dovršili su obradu nad 23-godišnjakom koji je Franu u subotu ubio pred očima njegova brata. Aleksandar Koprenica se jutro nakon ubojstva sam predao policiji i priznao što je učinio.

Policija je danas izvijestila kako je kriminalističkom obradom utvrđeno da je Frano zajedno sa svojih 10 maloljetnih prijatelja prethodno dogovorio fizički obračun s mladićima koji se nalaze u parku Ribnjak. Do Ribnjaka su, kako stoji u policijskom priopćenju, došli pješice s Opatovine. Na Opatovini je Despić, kako kažu oni koji su ga poznavali, često boravio, družeći se s prijateljima. Jedna od posljednjih fotografija Frane, koju je objavila na svom blogu jedna od njegovih prijateljica, snimljena je upravo ovog vikenda na Opatovini.

Došavši do Ribnjaka, a s namjerom da se s njima sukobe, Frano i njegovi prijatelji potrgali su drvenu kantu za smeće, uzeli letve te grane koje su pokidali s obližnjih stabala. "Od svega toga su načinili drvene palice i ničim izazvani krenuli prema grupi mladića te bezrazložno s ciljem iživljavanja na javnom mjestu napali osumnjičenog 23-godišnjaka i oštećene (1988., 1988. i 1985.) koje su na taj način doveli u ponižavajući položaj i lakše ozlijedili", stoji nadalje u policijskom priopćenju.

Koprenica je tada iz ruksaka koji je donio sa sobom izvadio sklopivi nož, poznat kao "leptir", s kojim je usmrtio Despića i pokušao teško ozlijediti njegova brata Antu. Svi osumnjičeni, osim teško ozlijeđenog maloljetnika koji se nalazi na liječenju u Kliničkoj bolnici Dubrava, dovedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, stoji u policijskom priopćenju. Protiv Korenice podignuta je kaznena prijava za ubojstvo i nanošenje teških tjelesnih ozljeda maloljetniku.

"Prijatelji ga ostavili da leži polumrtav"

Vijest o ubojstvu 18-godišnjeg Despića velikom se brzinom proširila Zagrebom, a o njegovu se ubojstvu naveliko počelo raspravljati po internet forumima. Jedna djevojka, koja se na internetu predstavila kao Shtuka, a koja je navodno svjedočila ubojstvu, kazala je kako su Despićevi prijatelji nakon tučnjave "pobjegli i ostavili ga da leži polumrtav". Djevojka kaže kako je Franu vidjela da teško diše i kako su "ostali samo stajali". Zatim je, piše, došla policija, a on je bio mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su neki mediji objavili kako je Despić od ranije poznat po nasilnom ponašanju, njegovi prijatelji i kolege za njega imaju samo riječi hvale. Internet forumi tijekom dana su ostali ispisani posljednjim pozdravima i izrazima nevjerice. Frano, inače vatreni navijač Dinama, samo dan prije ubojstva s prijateljima je viđen kako navija na Sjeveru. Njegov brat Ante, koji je u subotnjem okršaju također stradao, ne može se, kako kažu njegovi prijatelji, pomiriti s činjenicom da njegova brata više nema. Njegovi "suborci s tribina", kako se nazivaju Despićevi kolege navijači, pozivaju na miran i dostojanstven ispraćaj 18-godišnjaka, koji će u srijedu prije podne biti pokopan na zagrebačkom Mirogoju.

"Bio je miran dječak  sa solidnim ocjenama"

"Teško mi je i govoriti o tome jer se radi o jednom dobrom dečku koji nije nikada stvarao probleme i svi profesori su, kao i ja, šokirani cijelim događajem", kazala je u razgovoru za Index prošolgodišnja razrednica Frane Despića, profesorica Ivana Mišur Milolov.

Profesorica je opovrgnula medijska nagađanja da je Frane Despić otprije poznat po svom incidentnom ponašanju.  Ističe kako se radi o "mirnom dječaku sa solidnim ocjenama za kojega profesori u školi nikada nisu imali prigovora".

Despić je pohađao Industrijsku strojarsku školu u Zagrebu. Imao je dva mlađa brata, a otac mu je poginuo u Domovinskom ratu.

"To je čin mladih i agresijom naoružanih osoba"

Mediji su nagađali kako se radilo o sukobu pripadnika Agram Crewa (frakcije mlađih pripadnika BBB-a koja je poznata po čestim huliganskim napadima) te društva punkera i metalaca koji su ove kobne subote u parku Ribnjak slavili rođendan jednoga od članova društva.

Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba kazala je danas kako ne može potvrditi da je u slučaju ubojstva Frane Despića došlo do "sukoba navijača ili bilo koje subkulture". "To je čin mladih i agresijom naoružanih osoba", kazala je.

K.C./J.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara