BEČ: KONFERENCIJA ODBORA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OESS-A

Suradnja i partnerstvo u borbi protiv novih sigurnosnih prijetnji u 21. stoljeću, posebice terorizma i trgovine ljudima, glavna je tema redovitog godišnjeg zasjedanja Odbora parlamentarne skupštine OESSa koja je u četvrtak počela u bečkom Hofburgu. L

U radu konferencije sudjeluje oko 300 parlamentaraca među kojima i hrvatsko saborsko izaslanstvo. Obraćajući se nazočnim parlamentarcima iz 55 država OESS-a i njemu partnerskih zemalja predsjednik Parlametnarne skupštine OESS-a Bruce George naglasio je važnost rada te međunarodne organizacije u sprječavanju sukoba i kriza. "Nestabilnost u jednoj zemlji može destabilizirati cijelu regiju rekao je on i dodao da je OESS-ov rad na preventivnom suzbijanju sukoba i rješavanju kriza od izuzetnog značenja.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Bruce Georg OESS-a zauzeo se za ukinuće konsenzusa rekavši "konsenzus koči donošenje važnih odluka u OESS-u".

Predsjedatelj OESS-a bugarski ministar vanjskih poslova Solomon Passy mandat bugarskog predsjedanja OESS-om vidi kao kontinuitet dosadašnjeg rada ali i stvaranje nove strategije OESS-a posebice u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima svih oblika netrpeljivosti, ksenofobije, rasizma, antisemitizma. Jedna od zadaća OESS-a bi trebala biti i traženje njegove uloge u prostoru Mediterana.

Brojno hrvatsko izaslanstvo na toj konferenciji vodi član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Tonino Picula koji je izjavio da izaslanstvo Hrvatskog sabora zainteresirano za puni uspjeh bugarskog predsjedanja OESS-a jer je Hrvatska u okružju nekoliko kriznih područja u državama jugoistočne Europe.

(Hina) xspđ ysb

Pročitajte više