BEČ: KONFERENCIJA OESS-A O SIGURNOSTI

U Bečkom Hofburgu, počela je u srijedu prva pregledna konferencija o sigurnosti koja se održava u organizaciji OESSa.

Taj međunarodni skup trebao bi sagledati četiri područja rada: borba protiv terorizma, nove prijetnje sigurnosti u 21. stoljeću, prevencija sukoba te pitanje sveobuhvatne sigurnosti. Konferencija bi trebala dati uvid u stanje sigurnosti u najširem smislu s obzirom na nove izazove terorizam, korupciju i socijalne tenzije, koje povezuju politički, socijalni i vojni aspekti.

Na plenarnoj sjednici prije podne govorio je hrvatski veleposlanik pri OESS-u UN-a i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek. On je istaknuo neke oblike regionalnih mehanizama sigurnosti, kao što je članak 4 Aneksa 1B Daytonskog sporazuma. U konceptu hrvatskog sudjelovanja u antiterorističkoj koaliciji veleposlanik Matek je istaknuo ispunjavanje uvjeta iz relevantnih rezolucija UN-a, kao i unapređivanje nadzora državnih granica u sklopu programa CARDS-a, koji financira Europska unija.

Osim veleposlanika Mateka, u hrvatskom izaslanstvu na preglednoj konferenciji OESS-a 25. i 26. lipnja u Beču sudjeluju, među ostalim, i načelnik u Ministarstvu unutarnjih poslova za borbu protiv terorizma, Branko Turić, načelnica za obrambenu politiku u MUP-u, Alenka Mirković Nađ i referent u Ministarstvu vanjskih poslova RH za OESS Davor Stirn.

Pročitajte više