BEČ: OTVORENA IZLOŽBA MATKA TREBOTIĆA "TRAGOVI MEDITERANA"

Izložba "Tragovi Mediterana", koja obuhvaća instalacije, slike i akvarele hrvatskog slikara Matka Trebotića, otvorena je u srijedu navečer u Beču u dva vrlo prestižna izlagačka prostora Palači Porcija u najužem gradskom središtu te u prostorima Dijecezanskog muzeja Bečke nadbiskupije.

Izložba obuhvaća oko 80 radova - ulja na platnu i akvarela, a značajni segment izložbe je instalacija postavljena u atriju palače Porcija. Ona se sastoji iz kamene gomile presječene križem i kamenice koja simbolizira ranokršćansku crkvu na otoku Braču. Te instalacije napravljene su od bračkog kamena. a instalacija je simbolički nazvana "Kako preživjeti na otoku".

Matko Trebotić izložbu je pripremao dvije godine otkako je stigao poziv iz Dijecezanskog muzeja da se taj hrvatski autor predstavi u Beču.

Izložba povezuje i dva kulturna prostora - srednjoeuropski i mediteranski, istaknuo je Trebotić na otvorenju te istaknuo da su ti radovi nastali na prijelazu u novo tisućljeće i simboliziraju bogatu hrvatsku prošlost i ujedno je povezuju sa suvremenošću.

Veleposlanik RH u Austriji Dražen Vukov Colić naglasio je kako je izložba novi kamen temeljac u kulturnoj razmjeni između dviju zemalja. Podsjetio je da su prije Trebotića u istome prostoru izlagala četiri hrvatska kipara s otoka Brača omogućivši austrijskim ljubiteljima umjetnosti da upoznaju dio suvremenog hrvatskog likovnog stvaralaštva vezanog uz hrvatski Jadran.

U ime Franza Moraka, državnog tajnika za kulturu i medije Austrijskog parlamenta, prvi njegov zamjenik, dr. Manfred Matzka, ocijenio je u svome obraćanju da će ova izložba pridonijeti jačanju dijaloga između dviju zemalja a austrijsku javnost upoznati s blagom Mediterana koju je u svojim djelima predstavio Trebotić.

Izložbu je otvorio saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje Petar Selem. Podsjetivši na velike hrvatske umjetnike, književnike i slikare, primjerice dubrovačkog i hrvatskog renesansnog pisca Marina Držića koji je došao u Rim otkrivati blago, Selem je povuako paralelu s Trebotićem kazavši da je on u Beč došao ponuditi svoje blago.

O Trebotićevoj izložbi govorio je i kurator Dijecezanskog muzeja Bečke nadbiskupije dr. Bernhardt A. Boehler.

Kustosica izložbe je Biserka Rauter Plančić a izložba, ostvarena i uz sponzorstvo marketinga Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Na svečanom otvorenju bilo je nekoliko stotina posjetitelja među kojima i veliki broj hrvatskih gospodarstvenika koji žive i rade u Beču.

(Hina) xatod yrt

Pročitajte više