Belgija: Parlament usvojio Zakon o glasovanju stranaca

BELGIJSKI je parlament usvojio u petak zakon koji imigrantima iz zemalja nečlanica EUa omogućuje da glasuju na lokalnim izborima.

Ovo je pitanje podijelilo Belgiju na političkoj i jezičnoj osnovi, dovodeći do vrlo osjetljive situacije u zemlji u kojoj vlada treba potporu stanovnika Flandrije u kojoj se govori nizozemski i flamanski, ali i stanovnika frankofone Valonije.

Predstojeći lokalni izbori trebali bi se održati 2006. Većina flamanskih stranaka bila je protiv toga zakona, no frankofone su stranke bile za njega. Imigranti najčešće govore francuski.

Zakonom će biti obuhvaćeno oko 120.000 imigranata iz neeuropskih zemalja, u zemlji koja broji 10 milijuna stanovnika. U koaliciji premijera Guya Verhofstadta, koji je na čelu Liberalne stranke, tri od četiriju stranaka podupire zakon, a protiv njega su se izjasnili samo njegovi flamanski liberali.

Zemlje EU-a složile su se 1992. oko toga da omoguće svojim državljanima glasovanje na lokalnim izborima bilo gdje unutar 15-očlanog bloka, a neke su zemlje to pravo proširile na sve stanovnike.

(Hina) xmh ybr

Pročitajte više