BEOGRAD NAJAVLJUJE IZRUČENJE STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA HAŠKOM SUDU

Bivši načelnik Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i prvi zapovjednik specijalne jedinice te službe Franko Simatović, koji su u pritvoru, bit će izručeni ako Haški sud protiv njih podigne optužnice, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore.

Dvojica čelnika tajne službe u vrijeme režima Slobodana Miloševića nalaze se u pritvoru u okviru istrage ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

"Oni su sada u postupku koji se vodi u vezi s organiziranim kriminalom i ubojstvom premijera Đinđića. Ukoliko bude podignuta optužica protiv njih, nakon izmjena Zakona o suradnji s Haškim tribunalom, sigurno ćemo ih izručiti", kazao je ministar Goran Svilanović Televiziji B92.

Simatović i Stanišić su u optužnici protiv Slobodana Miloševića za Hrvatsku i BiH navedeni među 15 suučesnika u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", te su bili ili su još pod istragom haškog Tužiteljstva, ali se još ne zna da li će biti i optuženi.

Vijeće ministara Srbije i Crne Gore predložilo je u petak Skupštini zajedničke države brisanje članka 39. Zakona o suradnji s Haškim tribunalom, koji je onemogućavao postupanje prema osobama protiv kojih su optužnice podnesene nakon donošenja toga zakona.

(Hina) tta dh

Pročitajte više