"Beograd točno zna gdje se Mladić nalazi i priprema teren za njegovo uhićenje"

U BEOGRADU je prošlog tjedna održan zatvoreni sastanak između čelnika obavještajno-sigurnosnih agencija Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, na kojem su, kako doznaje Dnevni avaz, dvije glavne teme bile skrivanje Radovana Karadžića i priprema akcijskog plana za lociranje i uhićenje Ratka Mladića. Sastanku je prisustvovalo oko 40 obavještajaca.

Neimenovani sugovornik tog sarajevskog lista, inače jedan od sudionika sastanka, rekao je kako se BIA i MUP Srbije prave ludi i priču o Karadžićevom lažnom identitetu pokušavaju svesti na "mi ništa ne znamo". "Ispalo je da nitko u Beogradu ne zna tko je ratnom zločincu izdao osobnu iskaznicu i tko mu je dao putovnicu, s kojim je putovao posve slobodno na more u Hrvatsku. Sve se svodi na to da nitko i ne zna kako to da se on skrivao u glavnom gradu Srbije. Naravno da je nemoguće da nitko ne zna, jer kad je riječ o davanju lažnog identiteta, uvijek iza toga stoji država i obavještajne službe, i to je jasno kao dan", rekao je.

Isti izvor je Dnevnom Avazu rekao kako se "ne može oteti dojmu da Beograd točno zna gdje se nalazi Ratko Mladić". "Sad se ide s puštanjem probnih balona u javnosti, tipa radimo na lociranju Mladića ili nitko nije s njim pregovarao. Točnije, ono što sam ja zaključio, a kasnije su mi to rekli i neki od sudionika ovog sastanka, je da se priprema teren za skorašnje uhićenje i izručenje Mladića Hagu. Beograd, odnosno BIA i MUP Srbije, uz vojno-obavještajne strukture, znaju gdje je Mladić. Sad je samo pitanje dana kada će objaviti da su ga uspjeli uhiti. No, ono od čega pomalo zaziru su priče koje kruže o ovom ratnom zločincu, a to je da je on spreman na svašta, odnosno, pružiti otpor i čak izvršiti samoubojstvo, tako da ne žele previše riskirati", naveo je.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više