Beogradski mediji o posjetu hrvatskog predsjednika

NAJAVLJUJUĆI u utorak prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Srbiji i Crnoj Gori, predviđen za srijedu, beogradski mediji ističu njegovu izjavu, danu prije nekoliko dana dopisnicima srbijanskih medija, da će se zalagati za stalno ukidanje hrvatskih viza za građane Srbije i Crne Gore.

Tisak prenosi i jučerašnju izjavu ministra vanjskih poslova SCG Gorana Svilanovića da "jako cijeni Mesićev dolazak u Beograd, koji će biti dobra prilika za otvoreni razgovor o svim pitanjima", te njegovu ocjenu da su odnosi dvaju zemalja vidno uznapredovali od listopada 2000. godine (smjene Miloševićevog režima).

Beogradski dnevnik "Danas", najavljujući sutrašnji dolazak predsjednika Mesića, prenosi izjavu pomoćnika predsjednikova savjetnika za vanjsku politiku Tomislava Cara da Mesićev posjet Beogradu "nosi prije svega političke konotacije", te bi trebao stvoriti "bolju atmosferu za rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje". Prema njegovim riječima, ovim posjetom "se priznaje postojanje otvorenih pitanja, ali se ne očekuje da će ona biti riješena".

Beogradski mediji ističu da će se sutra razgovarati i o manjinskoj problematici, pitanju sukcesije bivše Jugoslavije, vraćanju matičnih knjiga, imovinsko-pravnim odnosima i privrednoj suradnji. "Razgovarat će se o poticanju međusobne trgovine, o prometnim koridorima, oživljavanju riječnog prometa, ulaganjima u infrastrukturu", kazao je Tomislav Car listu "Danas".

"Glas javnosti" posjet hrvatskog predsjednika najavljuje u okviru teksta o sporu zagrebačke INE i domaćeg "Beopetrola", pod nadnaslovom: "INA u Beogradu, ali ne s predsjednikom Mesićem". Neki beogradski mediji u ponedjeljak su, naime, objavili da predsjednik Mesić predvodi delegaciju u kojoj su i predstavnici INE, dok današnji "Glas javnosti" prenosi informaciju srbijanskog Ministarstva za privredu i privatizaciju da termin sastanka predstavnika INE i ministra Aleksandra Vlahovića još nije ni određen. To je - uz opasku da INA ne odustaje od pravnog pristupa rješavanja problema vlasništva "Beopetrola - tom listu potvrdio i Josip Gojak, rukovoditelj Službe za odnose s javnošću zagrebačke INE.

Iz hrvatskih izvora se doznaje da će predsjednika Mesića u posjetu Beogradu pratiti samo članovi državnog izaslanstva.

Pročitajte više