Hrvatska traži da Srbija vrati otuđene lipicance

IVICA MANDIĆ, član hrvatskog pregovaračkog tima za vraćanje rasnih konja iz Srbije u Hrvatsku, objavio je da hrvatska strana traži povratak lipicanaca koje su u studenom 1991. godine pripadnici JNA odveli iz ergele u Lipiku, piše u subotu novosadski "Dnevnik", a prenosi beogradski radio B 92.

Mandić je za novosadski "Dnevnik" rekao da je poznato da su ukradeni konji prešli put od Prnjavora u Bosni i Hercegovini do privatnih uzgoja u okolici Rume, Požarevca, Stare Pazove i Veternika te da se i sada nalaze u tim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne želimo oštetiti privatne uzgajivače, ali ne možemo voditi pregovore s privatnicima nego s državom", rekao je Mandić i dodao da su pregovori o povratku konja bili "intenzivni" dok je ministar poljoprivrede Srbije bio Dragan Veselinov, ali je "poslije njegove ostavke sve vraćeno na početak".

Iz ergele u Lipiku odvedeno je 70 rasnih konja lipicanaca, od kojih je četrdesetak stradalo tijekom rata, a većina preživjelih konja sada je u Srbiji.

Na godišnjoj skupštini Medunarodnog saveza uzgajivača konja lipicanaca, nedavno održanoj u Madarskoj, hrvatska delegacija uspjela je spriječiti prijem Srbije i Crne Gore u punopravno članstvo tog saveza, piše novosadski "Dnevnik".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara