Beogradu se ne sviđa ni izmijenjeni Ahtisaarijev prijedlog

IZMIJENJENI prijedlog specijalnog izaslanika UN za status Kosova, Marttija Ahtisaarija, dostavljen je jučer poslijepodne pregovaračkim timovima u Beogradu i Prištini, a srpski pregovarački tim tvrdi da je još gori od prvoga te da podržava stavove kosovskih separatista, prenosi BBC.

"Ne postoji nikakvo obrazloženje za otimanje teritorije Srbije, već se samo nagovještava prijetnja albanskih separatista da će izazvati nasilje ako pokrajina ne dobije nezavisnost.", izjavio je glasnogovornik DSS-a, Andrija Mladenović, te naglasio da se novi prijedlog u potpunosti poklapa sa stavovima albanskih separatista.

S druge strane, predstavnici vlasti u Prištini su uglavnom pozitivno ocijenili novi prijedlog UN-ovog poslanika, a da je prijedlog uravnotežen smatra i pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Aziju, Daniel Fried.

"Ahtisaarijev prijedlog još nije završen, ali je za sada jasno da je uravnotežen paket. Ne daje sve jednoj strani, već svakoj daje po nešto.", rekao je Fried na konferenciji za novinare.

Fried  je poslije sastanka s kosovskim rukovodstvom iznio i kritike na račun, kako ih je nazvao, ekstremista u redovima i Albanaca i Srba koji se protive procesu i koji bi, kazao je on, mogli imati negativan utjecaj na pregovore.

Završna runda pregovora o statusu Kosova zakazana je za 10. ožujka u Beču, nakon kojih će Martti Ahtisaari sastaviti konačan prijedlog o Kosovu, o kojem će odlučivati Vijeće sigurnosti UN-a.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više