BERLIN: Demokršćanska Unija i dalje gubi na popularnosti

Da se u Njemačkoj sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori za Demokršćansku uniju CDU/CSU glasovalo bi 39 posto birača, što je 1 posto manje nego prošli tjedan, pokazuju rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja što ga je za tv postaju RTL i tjednik Stern proveo insititut Forsa.

To je najslabiji rezultat Unije nakon izbora za Bundestag prije dvije godine i čak deset posto manje nego početkom ove godine.

Popularnost socijaldemokrata iz SPD-a je istodobno u stalnom laganom porastu. Tako bi SPD biralo 29 posto ispitanih što je 1 posto više nego prošlog tjedna. Time je nastavljen trend pada popularnosti Unije CDU/CSU započet na europskim izborima u lipnju a nastavljen na posljednjim lokalnim izborima u trima saveznim pokrajinama Saarlandu, Brandenburgu, Saskoj i općinskim izborima u Sjevernom Porajnju - Vestfaliji održanim prošle nedjelje.

Prema najnovijim istraživanjima SPD-ovog koalicijskog partnera Zelene biralo bi 12, Liberale (FDP) 8 a reformirane komuniste iz PDS-a 7 posto ispitanih.

U izravnom sučeljavanju mogućih kandidata za kancelara, sadašnji kancelar Gerhard Schroeder (SPD) sa 42 posto glasova uvjerljivo vodi ispred predsjednice CDU-a i vjerojatne demokršćanske kandidatkinje za kancelara Angele Merkel za koju bi glasovalo 32 posto birača.

Analitičari procjenjuju da je za obrat raspoloženja zaslužna pojačana informacijska kampanja savezne vlade kojom se pokušavaju istaknuti prednosti socijalnih reformi kabineta Gerharda Schroedera. Nakon provobitnog ogorčenja i prosvjeda uperenih protiv reformske politike građani polako prihvaćaju socijalne promjene kao nužne. I kancelar Schroeder je profitirao na svojoj ustrajnosti u provedbi reformi te se u očima birača profilirao kao političar koji zna što hoće.

Nakon najnovijih neuspjeha, na kojima su demokršćani pretrpjeli gubitke glasova, isplivali su i stari problemi unutar Unije glede vodstva između saveznog CDU-a i bavarskog CSU-a. Također je ponovno pokrenuto i staro pitanje demokršćanskog kandidata za kancelara. Iako je na posljednjim izborima izgubio protiv sadašnjeg kancelara Schroedera predsjednik CSU-a i glavni konkurent Angeli Merkel unutar Unije Edmund Stoiber ne isključuje ponovnu kandidaturu što dodatno razbuktava stare sukobe.

Nakon posljednjih izbora vodeći njemački stručnjaci su izrazili mišljenje da je ponovna pobjeda sadašnje socijaldemokratsko - zelene koalicije moguća.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više