BERLIN PRISTAO RAZMIJENITI TROJICU ZATVORENIKA ZA IZRAELCA RONA ARADA

Njemačka vlada pristala je razmijeniti trojicu zatvorenika dvojicu Libanonaca te Iranca koji u Njemačkoj služe kazne doživotnog zatvora, za izraelskog navigatora Rona Arada, ili barem za njegovo tijelo ako je mrtav, piše u ponedjeljak dnevni list Haaretz.

Njemačko je obećanje dato u sklopu sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i libanonskog pokreta Hezbollah, koje je postignuto uz posredovanje Berlina.

Trojica navedenih zatvorenika bila su umiješana u ubojstvo iranskog disidenta 1992. u restoranu u Berlinu.

Izraelca Rona Arada je 1986. otela libanonska milicija nakon što je srušila njegov zrakoplov nad Libanonom. Izrael vjeruje da je Arad završio u Iranu, no to je u nedjelju oštro opovrgnuo glavni tajnik Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah.

Prema sporazumu, zajednički bi odbor sastavljen od Nijemaca i predstavnika Hezbollaha trebao krenuti u potragu za Aradom, a u tome bi im trebali pomagati "drugi izvori", piše Haaretz, aludirajući na Iran, zemlju koja podupire Hezbollah.

Otkako je nestao, Ron Arad je u Izraelu postao nacionalni junak.

Razmjena zatvorenika između Izraela i Hezbollaha trebala bi se obaviti u četvrtak u Njemačkoj. Prema sporazumu, dvojica vođa Hezbollaha, šeik Abdel Qarim Obeid, kojega su oteli izraelski komandosi 1989., te Mustafa Dirani, otet prije 10 godina, bit će oslobođeni, a uz njih i njemački državljanin Steven Smyrek, osuđen 1999. za planiranje napada u ime Hezbolalha.

U zamjenu će Izraelu biti vraćen poslovni čovjek Elhanan Tanenbaum te trojica izraelskih vojnika koji su bili oteti u listopadu 2000., koje se dugo smatralo mrtvima, ali se sada pretpostavlja da su živi.

U ponedjeljak navečer Izrael bi trebao na internet siteu objaviti popis od 435 zatvorenika koji će također biti oslobođeni u razmjeni.



(Hina) rt dj

Pročitajte više