Bernardić: Neprihvatljivo je u isto vrijeme ukidati Kolektivni ugovor i nabavljati nova vozila

Foto: FaH

POTPREDSJEDNIK Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkoga SDP-a Davor Bernardić je za nabavu novih automobila, među kojima i BMW 7, u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu rekao kako treba provjeriti tu informaciju i očekuju odgovor te kako mu je osobno neprihvatljivo da se nabavljaju nova vozila istodobno dok se radnicima Holdinga ukida kolektivni ugovor.
 

"To je nešto što u ovom trenutku sasvim sigurno nije primjereno. Nova vozila nisu potrebna", rekao je Bernardić novinarima u Gradskoj skupštini.

Na pitanje kako komentira to što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike, Bernardić je odgovorio kako je on ponajprije za zaštitu radnika, zaštitu radnika u gradu Zagrebu u svim poduzećima.

Ocijenio je kako je dobro da postoji kolektivni ugovor. "Kolektivni ugovor je uvijek dokaz jedne suradnje između poslodavaca i radnika i nije ga dobro jednostrano raskidati i trebalo je razgovarati s ljudima prije raskidanja kolektivnog ugovora jer najgore je štedjeti na ljudima i na radnicima i oštetiti ih u njihovim pravima", istaknuo je Bernardić.

Na pitanje kako objašnjava što se u Upravi Zagrebačkog holdinga otkazivanje temeljnoga kolektivnog ugovora objašnjava da novi ugovor treba biti u korak s vremenom, da se nagrađuje rad, a kažnjava nerad, Bernardić je odgovorio da bi najprije trebalo vidjeti novi ugovor te da dijalog Uprave i sindikata treba biti na prvome mjestu. 

"Dobro je za Zagrebački holding i radnike koji rade u Holdingu da postoji kolektivni ugovor. Treba razgovarati i doći do rješenja, a uštede i efikasniji sustav upravljanja ovisi o Upravi Zagrebačkog holdinga koja to mora predlagati", rekao je Bernardić. Istaknuo je da "Uprava Zagrebačkog holdinga mora predložiti na koji način stimulirati one koji bolje rade, koji više rade i daju veći doprinos, a na koji način destimulirati one koji eventualno ne rade".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u srijedu na konferenciji za novinare, komentirajući što je Uprava Zagrebačkog holdinga otkazala temeljni kolektivni ugovor za zaposlenike te tvrtke, kako treba prestati dijeliti nezarađeno i honorirati nerad.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban tada je istaknula kako je stajalište Uprave da uvijek treba nagraditi radnike, a neradnike kazniti. Uprava smatra, dodala je, kako treba omogućiti da sustav funkcionira s jednakim, eventualno malo većim brojem radnika, pri čemu nužnim ocjenjuje optimalizaciju poslovanja kako bi se ostvarila mobilnost unutar sustava.

Pročitajte više