KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš: Imamo veliki broj zaraženih, ovako dalje više ne može

MINISTAR zdravstva Vili Beroš je ne sjednici vlade iznio prijedlog odluke o bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala te odluke o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Odluke su prihvaćene.

>> Plenković: Danas ćemo opet imati više od 3000 novozaraženih

Čekaju nas korjenite promjene koje neće djelovati na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, ali moraju uzrokovati da zdravstveni sustav financijski bude održiv, izjavio je Beroš nakon sjednice Vlade na kojoj je dodijeljeno 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama.

Beroš je upozorio da na mjesečnoj razini bolnički dug i dalje raste, pa je postojeće stanje neodrživo. Stoga su u Ministarstvu zdravstva  već poduzeti neki koraci prema financijskoj stabilizaciji sustava.

U zdravstvenim ustanovama potrebna je financijska odgovornost u poslovanju i mjerenje ishoda liječenja, rekao je ministar.

To moramo promijeniti jer ovako dalje ne može, istaknuo je i naglasio da je kao ministar spreman poduzeti mjere koje će pridonijeti financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava.

Moramo smanjiti okupljanja

Nakon sjednice Beroš se obratio novinarima.

"I danas je veliki broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj - 3056. Ovako više ne može. Ako ne želimo jače mjere moramo biti odgovorni i smanjiti i okupljanja i druženja koji mogu doprinijeti širenju virusa. Trendovi ukazuju na smirivanje stanja. Naš osnovni zadatak je spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava. Imamo još dosta rezervnih kapaciteta i aktiviramo ih po etapama i fazama", izjavio je na konerenciji za novinare ministar Vili Beroš.

Danas će s lokalnim zagrebačkim stožerom održati sastanak. 

"O svim mjerama se na Stožeru razgovara. Imamo sastanak i danas. Legitimno je pravo svakog lokalnog stožera da razmatra o mjerama koje će polučiti rezultate. Naglašavam posebnu odgovornost svakoga od nas", kazao je ministar Beroš.

Komentirao Kolonu sjećanja

Osvrnuo se i na Kolonu sjećanja u Vukovaru 18. studenog. Beroš smatra kako nema mjesta za veću zabrinutost ako se okupljanje bude održavalo po dogovorenom epidemiološkom planu.

"Svako okupljanje je rizik za širenje zaraze. Bitno je da se svi događaji događaju po epidemiološkim pravilima. Odgovornost je svih koji dođu u Vukovar da se pridržavaju mjera", kazao je Beroš.

Uvođenje medicinskog i ekonomskog ravnatelja

Smatra da ravnatelj zdravstvene ustanove ne mora biti medicinar. U mini reformi zdravstva jedan od njegovih prijedloga je bio da se uvedu dva ravnatelja - medicinski i ekonomski. Međutim treba mijenjati Zakon o ustanovama.  

"Jedan od mojih prijedloga bio je da se uvedu dva ravnatelja - medicinski i ekonomski, no za to treba mijenjati zakon o ustanovama", dodao je.

Na tom tragu, kaže, razgovara se da bi u upravnim vijećima zdravstvenih ustanova bili i predstavnici Ministarstva financija, kako bi se pojačala financijska kontrola poslovanja bolnica.

Situacija u KB Dubrava ide na bolje

Beroš je ustvrdio da situacija u Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj je nedavno promijenjen ravnatelj i upravo vijeće, "ide na bolje".

Od jutros je u toj bolnici formiran infocentar za covid-pozitivne bolesnike, jer oni ne smiju primati posjete.

Važna je informiranost njihovih obitelji. Od danas je počeo s radom infocentar, koji radi od 7,30 do 16,30 sati, pružat će informacije o bolesnicima koji se tamo liječe, rekao je ministar. 

"Radimo sve da KB-u Dubrava osiguramo važnost koju ta bolnica ima u strategiji obrane od covida. Iz dana u dan tamo raspodjeljujemo medicinske djelatnike i opremu", istaknuo je.

Desecima godina ne mjerimo ishode liječenja

"Treba naglasiti da je potrebna financijska odgovornost u poslovanju. Činjenica je da ne mjerimo ishode liječenja. tek onda možemo znati je li neki lijek učinkovit. To traje desetljećima i ovako dalje više ne može. Kao ministar sam spreman poduzeti neke korake u dogovoru s premijerom, Vladom i EU-om koja će doprinjeti financijskoj stabilnosti zdravstvenog sustava", poručio je Beroš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više