KORONAVIRUS

Beroš potpisao: Liječnicima će u jeku epidemije biti plaćeni prekovremeni sati

Foto: Patrik Maček (Pixsell)

NAKON što su Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska liječnička komora još 20. ožujka upozorile ministra zdravstva Vilija Beroša da izda naputak oko isplate prekovremenih sati za liječnike koji rade za vrijeme epidemije koronavirusa te regulira isplate onim liječnicima koji su se našli u samoizolaciji, napokon je to i učinio.

Naime, danas je svim zdravstvenim ustanovama izdan naputak koji je potpisao ministar Beroš, a u kojem stoji da se prekovremeni sati liječnika ne mogu zamijeniti za slobodne dane. Barem ne bez izričite privole tih liječnika.

>> Usred pandemije hrvatskim liječnicima neće plaćati prekovremene sate?

Isto tako, regulira se isplata plaće za liječnike koji su se našli u samoizolaciji. Njima će biti isplaćen novac u visini prosječne plaće koja im je isplaćena u prethodna tri mjeseca.

Podsjetimo, jučer smo objavili kako su neki liječnici dobili obavijest da im neće biti isplaćeni prekovremeni sati za ožujak, već bi umjesto novca mogli dobiti - slobodne dane. Njih ionako ne mogu iskoristiti jer su od početka epidemije zaustavljeni svi godišnji odmori. O neslužbenim informacijama da bi neki liječnici mogli ostati bez plaćenih prekovremenih sati, kojih je u jeku pandemije velik broj, pitali smo ministra zdravstva Vilija Beroša koji nam je jučer kratko odgovorio kako se o tome - razgovara.

"Poslodavac ne može bez zahtjeva radnika odrediti korištenje slobodnih dana umjesto uvećanja plaće za prekovremeni rad", stoji u naputku koje ima današnji datum.

Naputkom su dane upute i za osiguranje prehrane radnicima u zdravstvu, naknada plaće za vrijeme prekida rada dok čekaju poziv poslodavca, korištenje godišnjeg odmora i priznavanje profesionalne bolesti.  

 

Pročitajte više