Betlehem: Militanti mirno okončali okupaciju gradske vijećnice

Petnaestak maskiranih muškaraca u utorak je mirno napustilo gradsku vijećnicu u Betlehemu, lociranu nedaleko od Bazilike Isusova rođenja, koju su zabrinuti svećenici nakratko zatvorili, tijekom incidenta koji se dogodio samo nekoliko dana prije Božića.

Petnaestak maskiranih aktivista Brigada mučenika al Aqse upalo je u vijećnicu i zatvorilo vrata nakon što su natjerali djelatnike da napuste zgradu. Neki od naoružanih muškaraca zauzeli su položaje na krovu vijećnice koja gleda prema Bazilici Isusova rođenja.

Maskirani pripadnici Brigada raspoređeni ispred vijećnice su izjavili kako su se odlučili na ovakav postupak jer traže isplatu subvencija od Palestinske samouprave za oko 300 aktivista na području Betlehema koji nemaju nikakve prihode.

"Odlučili smo djelovati danas jer su oči cijelog svijeta uprte u Betlehem uoči Božića", kazao je jedan od pripadnika Brigada.

Pred vijećnicu je upućen velik broj palestinskih policajaca, a zapovjednik lokalne policije je napadačima naredio da izađu.

Nakon gotovo sat vremena dugih pregovora, naoružani muškarci povezani s vladajućim pokretom Fatah sastali su se s guvernerom Betlehema Salahom Taameriem nakon čega su napustili zgradu.

Taameri je izjavio kako je palestinski vođa Mahmud Abas s aktivistima razgovarao telefonom te im tom prilikom obećao da će "njihove zahtjeve uzeti u razmatranje".

Bazilika Isusova rođenja ponovno je nakon nekoliko sati otvorena.

(Hina) xmgrg ydv

Pročitajte više