BEZ DOGOVORA O IRANSKOM NUKLEARNOM PROGRAMU

Pregovori između Irana i triju zemalja Europske unije završili su u subotu bez dogovora o teheranskom nuklearnom programu, priopćio je jedan izvor blizak tim pregovorima.

U pregovorima s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom Iran je tražio kompromis kako o njegovu programu obogaćivanja urana ne bi raspravljalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda koje bi moglo uvesti i sankcije Teheranu, a diplomati EU-a tražili su od Irana da prestane s obogaćivanjem urana.

"Na kraju ovih teških razgovora dvije su strane ostvarile znatan napredak prema privremenom sporazumu o zajedničkom pristupu tim problemima", kaže se u priopćenju francuskoga ministarstva vanjskih poslova.

No izvor blizak pregovorima kaže: "Ništa nije dogovoreno... Razgovori su bili teški, veoma teški. Iranci su se grčevito borili".

Iran opovrgava američke optužbe da proizvodi nuklearno oružje. Obogaćivanje urana, tvrdi službeni Teheran, proces pročišćavanja urana kako bi se koristio kao gorivo u nuklearnim elektranama ili u oružju, suvereno je pravo kojega se neće odreći.

Državna novinska agencija IRNA javlja da će se idući tjedan u parlamentu raspravljati o nacrtu zakona kojim se isključuje mogućnost da država proizvede nuklearno oružje, čime Teheran želi svijetu pokazati da su mu nuklearne namjere isključivo mirnodopske.

"Parlament želi da u zakon uđe... da Iran ne treba atomsko oružje, čime će svijetu pokazati da SAD i Izrael lažu", rekao je zastupnik Hamid Reza Hajbabei.

Na razgovorima s trojkom EU-a Teheran je nudio šestomjesečnu obustavu programa obogaćivanja urana, a Britanija, Francuska i Njemačka tražile su obustavu na neodređeno vrijeme, do sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 25. studenoga.

Ne bude li dogovora do toga sastanka UN-ove agencije za atomsku energiju, očekuje se da Europska unija podrži zahtjev Washingtona za prijavu Vijeću sigurnosti UN-a.

(Hina) xvm ymaš

Pročitajte više