BEZ TRENUTAČNIH SANKCIJA SJEVERNOJ KOREJI (IAEA)

IAEA je protiv trenutačnih sankcija Pjongjangu, izjavio je u srijedu generalni diretor IAEAe Mohamed ElBaradei nakon što je izvršno tijelo Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojilo rezoluciju o Sjevernoj Koreji.

´Svi članovi Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) složili su se da nije vrijeme za trenutačnu primjenu sankcija protiv Sjeverne Koreje, izjavio je Mohamed ElBaradei na tiskovnoj konferenciji u Beču.

Vijeće 35 guvernera IAEA-e, izvršnog organa UN-ove organizacije prihvatilo je u srijedu s 31 glasom za i 2 suzdržana (Rusije i Kube) rezoluciju koja prebacuje na Vijeće sigurnosti rješavanje sjevernokorejskog kršenja obveza nuklearnog neširenja.

Ta rezolucija bi trebala biti tijekom večeri predana Vijeću sigurnosti, koje jedino ima pravo poduzimanja sankcija protiv Sjeverne Koreje, koja je pak sa svoje strane ponovljeno upozorila da bi takve sankcije smatrala objavom rata.

ElBardei nije u potpunosti isključio sankcije Vijeća sigurnosti Pjongjangu. ´Vijeće sigurnosti ima više opcija. To je prednost´, izjavio je.

´Kada Sjeverna Koreja napravi prvi korak prema poštivanju svojih obveza, biti će otvorena vrata za globalno rješenje svih njezinih nerješenih pitanja´, izjavio je ElBaradei govoreći o potrebi gospodarske pomoći Pjongjangu i jamstvima koje on traži od Sjedinjenih Država da neće biti napadnut.

Pročitajte više