Bezjak: Ministar najavio preispitivanje odluke o povećanju školarina

STUDENTSKA traženja da se ukine odluka o povećanju školarina za akademsku godinu 2003./2004. ostala su danas bez konkretnoga odgovora, ali je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego najavio da će u sljedeća dva dana preispitati svoju odluku, izjavio je predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Petar Bezjak.

Nakon razgovora studentskih predstavnika te rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta održanoga danas u Zagrebu iza "zatvorenih vrata" na poticaj ministra znanosti, čelnik Hrvatskoga studentskog zbora rekao je da će studenti do 15. rujna pričekati s organiziranjem velikih studentskih prosvjeda, najavljenih zbog ministrove odluke o 60-postotnom povećanju školarina za 2003./2004.

Po Bezjakovim riječima razgovor, vođen vrlo civilizirano i uz izraženo razumijevanje predstavnika sveučilišta za poteškoće hrvatskih studenta, nije dao konkretne rezultate.

"Studenti se nadaju da će ministrova najava uroditi i konkretnim rezultatima - odnosno da će ministar doista povući spomenutu odluku", izjavio je.

Ako do toga ne dođe, dodao je Bezjak, Hrvatski studentski zbor bit će prisiljen povući drukčije poteze i pronaći drukčija rješenja jer ne kane odustati od traženja da se školarine ne povisuju.

Razgovoru su bili nazočni i predstavnici studentskih zborova ostalih hrvatskih sveučilišta, ali se nisu htjeli očitovati o tijeku i rezultatima razgovora.

Za razliku od njih, Klaudio Mikšić, predsjednik Studentskoga zbora Veleučilišta u Splitu, koji tvrdi da nije bio pozvan na sastanak, kao ni predstavnici ostalih hrvatskih veleučilišta, upitao je znači li to da će se veleučilišta izbaciti iz sustava visokih učilišta u Hrvatskoj.

Predsjednik Saveza studenata Hrvatske Denis Avdagić nada se da neće doći do povećanja školarina, jer su, kako je rekao, rektori i ministar saslušali studentske argumente iako, dodao je, nije bilo dovoljno vremena za ozbiljnu raspravu.

Pročitajte više