Biden obitelji ubijenog Floyda: Da vas barem mogu zagrliti

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden telefonirao je obitelji Georgea Floyda samo nekoliko minuta nakon što je porota bivšeg policajca proglasila krivim za ubojstvo Afroamerikanca prilikom brutalnog uhićenja 2020., kazavši: "Da sam barem ondje da vas zagrlim."

"Jako nam je laknulo", rekao je Biden obitelji i njihovom odvjetniku Benu Crumpu, koji je trominutni razgovor objavio na Twitteru. Predsjednik je u razgovoru s obitelji također kazao je, da iako presuda njima ništa ne može popraviti, "barem postignuta neka pravda".

Biden, koji je i sam proživio obiteljske tragedije, zna kako pokazati suosjećanje i odluka da izrazi žaljenje i oda počast žrtvama koronavirusa, čiji je broj u SAD-u premašio 568.000, pomogla mu je da se prikaže u drugačijem svjetlu od Donalda Trumpa.

Američki crnci vole Bidena

Biden uživa veliko poštovanje kod Afroamerikanaca. U trenutku kada je njegova kampanja prošle godine u jednom trenutku pala u ponor, moćni crni političar, kongresnik Jim Clyburn, izvukao ga je s dna i usmjerio na put pobjede. Ulazeći u Bijelu kuću Biden je sa sobom poveo Kamalu Harris, prvu ženu na položaju potpredsjednice i još k tome miješane rase.

Rano jučer, dok je porota još vijećala na suđenju policajcu, Biden je izazvao kontroverzu izjavom novinarima u Bijeloj kući da su dokazi u tom slučaju nepobitni.

"Molim se da presuda bude pravična", rekao je Biden i odmah bio suočen s optužbama da vrši pritisak na sud ili da bi nesvjesno mogao izazvati poništenje suđenja. Ostali su ocijenili da se radi o tipičnom Bidenu, majstoru za gafove.

Pročitajte više