BiH: 15 tisuća eura odštete za nezakonito izručenje Amerikancima

OBITELJIMA šest naturaliziranih državljana Bosne i Hercegovine arapskog podrijetla iz državnog proračuna BiH bit će isplaćeno oko 15 tisuća eura (32.500 konvertibilnih maraka) kao odšteta za protupravno izručenje američkim vlastima obavljeno prije nešto više od dvije godine.

Vijeće ministara BiH odluku o isplati odštete donijelo je u utorak na temelju obvezujuće presude Doma za ljudska prava, najviše sudbene ustanove u BiH zadužene za tu oblast kojoj su se žalile obitelji članova tzv. "Alžirske skupine".

Pet Alžiraca i jedan državljanin Jemena koji su državljanstvo BiH dobili temeljem sudjelovanja u postrojbama Armije BiH tijekom rata u toj zemlji uhićeni su u jesen 2001. godine pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Nakon višemjesečne istrage domaća policija i pravosuđe nisu uspjeli osigurati valjane dokaze za ove optužbe no američka je vlada zatražila njihovo izručenje. Vijeće ministara BiH takvom je zahtjevu udovoljilo a pravna podloga nađena je u sumnji kako su oni do bosanskohercegovačkog državljanstva došli pod sumnjivim okolnostima.

Boudella Hadz, Lakhdar Boumediene, Mohammed Nechle, Saber Lahmar, Mustafa Ait Idir i Bensayah Belkacem koji su se do tada nalazili u sarajevskom zatvoru izručeni su predstavnicima američke vlade u ožujku 2002. godine i prebačeni u američki vojnu bazu Guantanamo na Kubi. Izručenje je u Sarajevu bilo praćeno masovnim prosvjedima pripadnika radikalnih islamskih skupina koji su se sukobili s policijom.

Obitelji izručenih nakon toga su podnijele tužbu Domu za ljudska prava BiH a taj je sud zaključio kako su izručenjem američkim vlastima narušena neka od temeljnih prava osumnjičenih, to prije što im je, teorijski, prijetila mogućnost izricanja smrtne kazne ukoliko bi bili optuženi i osuđeni za sudjelovanje u terorizmu.

Vlastima BiH Dom za ljudska prava naložio je da odmah osiguraju pravnu zaštitu šestorici pritvorenih u Guantanamu kao i da im isplate ukupnu odštetu u iznosu od 33.500 KM u što su uračunane i pripadajuće kamate.

Unatoč odluci Doma za ljudska prava koju domaće vlasti u BiH moraju bezuvjetno poštivati, predstavnik vlade u Sarajevu ni do danas nije uspio posjetiti zatvor Guantanamo. Američka je vlada za to dala načelnu suglasnost no tehički detalji posjeta ni do danas nisu dogovoreni.

Pročitajte više