BiH: Članovi vodstva Karadžićeve stranke podnijeli ostavke

ČLANOVI Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) u Bosni i Hercegovini podnijeli su ostavke na svoje dužnosti pokušavajući na taj način spriječiti smjenu dopredsjednika te stranke Mirka Šarovića osumnjičenog za pomaganje skrivanja Radovana Karadžića.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a održane u okolici Sarajeva u noći između utorka i srijede, objavljeno je priopćenje u kojemu se navodi kako je stranački vrh zahtjev za Šarovićevom smjenom ocijenio "nastavkom pritisaka s ciljem slamanja otpora unitarizaciji BiH i reviziji Daytonskog sporazuma".

Šarovićevu smjenu u ponedjeljak je zatražio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown pojasnivši kako je on zajedno s devet drugih osoba srpske nacionalnosti pripadao mreži koja pruža zaštitu Karažiću.

Uz pojašnjenje kako članovi Predsjedništva SDS-a drže da nisu našli odgovor na "konstantne pritiske i silu kao argument te praksu eliminiranja ključnih ljudi iz ove stranke" navodi se kako su Dragan Kalinić kao predsjednik te drugi članovi stranačkog predsjedništva odlučili podnijeti neopozivu ostavku.

Uz Kalinića i Šarovića u Predsjedništu SDS-a je i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić te još nekoliko zastupnika u entitetskom i državnom parlamentu.

Najavljeno je kako će uskoro biti sazvana skupština SDS-a koja bi trebala izabrati novo rukovodstvo stranke te odlučili hoće li ona nastaviti sudjelovati u izvršnoj vlasti Republike Srpske i države BiH.

Sadašnje vodstvo SDS-a odlučno negira kako i dalje radi pod utjecajem utemeljitelja te stranke Radovana Karadžića.

Predsjednik SDS-a Kalinić dugogodišnji je Karadžićev bliski suradnik a Mirko Šarović je nakon istrage što su je proveli američko ministarstvo pravde i financija označen odgovornim za održavanje veze s bivšim vođom bosanskih Srba i pomaganje njegova skrivanja od pravde.

Pročitajte više