BiH: Šarovićeva karijera zapečaćena, čekaju se potezi SDS-a

BIVŠI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović osumnjičen za pomaganje Radovana Karadžića, odbacio je optužbe na svoj račun kao i mogućnost podnošenja ostavke na dužnost potpredsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) proglasivši se istodobno žrtvom navodne međunarodne zavjere protiv bosanskih Srba.

"Mene optužuju zato što im smeta Republika Srpska", kazao je Šarović novinarima u jednom sarajevskog predgrađu gdje su se u utorak okupili članovi Predsjedništva SDS-a kako bi razmotrili što će poduzeti nakon zahtjeva Visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna da se Šarovića ukloni sa stranačkih dužnosti i iz političkog života zbog njegova pomaganja osumnjičenima za ratne zločine.

Zajedno sa još devet bosanskih srba Šarović je označen članom mreže koja već godinama pomaže Radovanu Karadžiću izbjeći ruci pravde. Ova skupina dospjela je na "crnu listu" američke vlade i Europske unije nakon istrage koja je opisana kao temljita i sveobuhvatna.

"Informacije koje imamo stigle su iz više izvora i dobro su provjerene", kazao je u utorak u Sarajevu glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika (OHR) Mario Brkić pojašnjavajući kako zbog prirode prikupljenih podataka o njima ne može iznijeti više detalja.

Američki veleposlanik u BiH Clifford Bond u ponedjeljak je novinarima potvrdio kako su informacije o Karadžićevim suradnicima provjeravane kroz ministarstva financija i pravde SAD.

Potvrda brojnih medijskih špekulacija da je Šarović kao bivši predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH zapravo nastavio održavati veze s Karadžićem i pružati mu aktivnu potporu, izazvala je pravi potres u vrhu SDS-a. Predsjednik te stranke Dragan Kalinić ustvrdio je kako međunarodna zajednica zapravo poduzima izravni napad na sam SDS te na njegovu "ključnu ulogu" na političkoj pozornici u BiH.

Kalinić međutim nije izrijekom odbacio mogućnost Šarovićeva odstupa s dužnosti u SDS-u. Komentirajući mogućnost da ta stranka ipak odbije provesti Ashdownov zahtjev, glasnogovornik OHR-a Brkić kazao je samo kako "ne zna niti za jednu odluku Visokog predstavnika koja do sada nije provedena".

Neki bosanskohercegovački mediji citirali su u utorak neimenovanog američkog dužnosnika koji je ponudio više detalja o tome što su desetorica s "crne liste" zapravo činila kako bi pomagala Karadžiću. Ovaj dužnosnik tako navodi kako je Šarović komunikaciju s Karadžićem uspostavio otkako je 2003. godine bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost u Predsjedništvu BiH zbog skandala izazvanog protuzakonitom vojnom suradnjom Republike Srpske s Irakom.

Šarovića se kao bivšeg predsjednika RS teretilo da je odgovoran za slanje vojnih stručnjaka u Irak i održavanje zrakoplovstva Sadama Huseina u čemu je sudjelovao Zrakoplovni zavod "Orao" iz Bijeljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među deset Karadžićevih pomagača našla su se i trojica policajaca Republike Srpske. Veljko Borovčanin, načelnik policijske uprave "Srpskog Sarajeva", Ivan Šarac, šef policije na Palama te Dragan Bašević, prema američkim izvorima, instalirani su u policiju kako bi Karadžića informirali o svim akcijama koje bi bile usmjerene na njegovo hvatanje.

Njih je na ta mjesta postavio Milovan Cicko Bjelica za kojega se od ranije sumnja kako je Karadžićev ključni čovjek u istočnoj Bosni. Bjelica je svoju kriminalnu mrežu potpore Karadžiću širio zahvaljujući zaštiti suca općinskog suda na Sokocu Samojka Đorde za kojega se drži da je vjerojatno najkorumpiraniji sudac u cijeloj državi.

Radomir Kojić, vlasnik tvrtke za razminiranje Unipak s Pala te hotela "Kristal" na Jahorini uz Milovana Marjanovića, direktora hidroelektrane "Višegrad" označeni su ključnim financijerima Karadžićeve zaštite a zajedno s njima radili su i stanoviti Predrag Kujundžić, odvjetnik, te dobro poznati bivši policajci Ljuban Ećim i Tomislav Kovač.

Kujundžić navodno šverca oružje i novači pripadnike Karadžićeva osobnog osiguranja a Ećim se bavi reketiranjem uspješnih tvrtki i vodi obavještajnu službu koja radi samo za bivšeg vođu bosanskih Srba.

Kovač, koji je tijekom rata bio Karadžićev ministar policije a sada se bavi poduzetništvom u Srbiji, u izjavi medijima potužio se kako je nepravedno optužen što će naškoditi njegovim poslovnim aktivnostima.

Kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine", Kovač drži kako su informacije usmjerene protiv njega zapravo obmane upravo onih koji su, za razliku od njega, bliski Karadžiću.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Dragan Mikerević, kojega je vijest o novih deset imena na crnoj listi zatekla upravo po povratku u Banju Luku iz višednevnog posjeta SAD, jedini je upozorio kako se sada mora odgovorno djelovati. On je najavio kako će trojica policajaca odmah dobiti otkaze a komentirajući opiranje Šarovića da se povuče iz SDS-a Mikerević je kazao kako "niti jedan pojedinac nije vrijedan RS".

"Više nije dovoljno kazati kako ne ometaju privođenje osumnjičenih pravdi. Oni (SDS) sada u tome moraju aktivno sudjelovati", opisao je novu strategiju pritiska na bivše Karadžićeve suradnike Visoki predstavnik Ashdown.

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara