BiH do 2008. godine treba pomoć od 1,5 milijardi dolara

BOSNA I HERCEGOVINA bit će u stanju samostalno se zaduživati u inozemstvu od 2008. godine, no do tada treba međunarodnu financijsku potporu od najmanje milijardu i pol dolara kako bi nastavila započeti gospodarski oporavak, izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Najavljujući kako će se ovoga tjedna u Sarajevu okupiti predstavnici vlada iz četrdeset zemalja te dvanaest međunarodnih organizacija na konferenciji o financiranju razvitka BiH, Terzić je u intervjuu "Dnevnom avazu" u utorak pojasnio kako se tom prilikom očekuju dogovori o financiranju razvojnih programa koji bi trebali utjecati na dalje oživljavanje gospodarstva.

"To jest sastanak donatora, no nije donatorska konferencija po uzoru na one ranije organizirane", kazao je Terzić.

BiH je od srpnja ove godine, po kriterijima Svjetske banke, prestala biti postkonfliktna država koja ima pravo na povlaštene zajmove i međunarodnu financijsku potporu i sada se tretira kao i sve druge zemlje u tranziciji.

Vlasti te zemlje stoga sada očekuju nastavak međunarodne financijske potpore, no u drugačijem obliku u odnosu na ranije nepovratne donacije.

Tezić drži realnim očekivanja o prikupljanju 1,5 milijardi dolara za razvojne programe u iduće četiri godine.

"Već imamo neformalne naznake iz dokumenata Svjetske banke da su donatori planirali u svojim proračunima četvorogodišnju razvojnu pomoć BiH. To je za sada blizu iznosa koji želimo vidjeti", kazao je.

On je istaknuo kako je čvrsto uvjeren da će od 2008. godine BiH imati pristup međunarodnom tržištu kapitala i komercijalnim sredstvima čime bi se ubrzao razvitak zemlje.

Pročitajte više