BiH: Hrvatski ministri obrazovanja protiv predmeta kultura religija

HRVATSKI ministri obrazovanja u pet županija Federacije BiH, gdje su Hrvati većina, u četvrtak su se javno usprotivili prijedlozima o uvođenju predmeta "Kultura religija" umjesto dosadašnjega školskog vjeronauka, te su priopćili kako neće sudjelovati u takvim aktivnostima.

Županijski ministri prosvjete su priopćili kako predmet "Kultura religija" nije moguće ugraditi u školski sustav a da ne bude vrelo netolerancije, podjele i sukoba.

Prema mišljenju petorice hrvatskih županijskih ministara prosvjete u Federaciji BiH predloženi plan i program predmeta "Kultura religija" nespojiv je s izvornim naukom i vrijednostima objavljenih religija i njihovih teoloških sustava. Novozamišljenim predmetom "Kultura religija", prema tumačenju petorice županijskih ministara, relativizira se sadržaj vjerskih istina pojedinačnih religija metodologijom neutralnog i znanstvenog, te marksističkim pristupom religijama. Vjeronauk u školama nemoguće je zamijeniti predmetom "Kultura religija", navodi se u priopćenju.

Petorica nezadovoljnih ministara su svoje stavove pismeno proslijedili Međunarodnim organizacijama, te crkvama odnosno vjerskim zajednicama u BiH.

Pročitajte više