Bih: ICMP pokreće kampanju prikupljanja uzoraka krvi radi identifikacije

MEĐUNARODNO povjerenstvo za nestale osobe s prostora bivše Jugoslavije (ICMP) uputit će tijekom lipnja mobilne timove u zemlje Europske unije u kojima živi najveći broj izbjeglica kako bi se od članova obitelji nestalih osoba prikupilo što više uzoraka krvi nužnih za identifikaciju posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica.

Direktorica odjela za civilne incijative pri glavnom uredu ICMP-a u Sarajevu Asta Zimbo izjavila je u ponedjeljak kako će timovi stručnjaka, zaduženih za prikupljanje uzoraka krvi koji će poslužiti za DNK analize, od 20. do 28. lipnja boraviti u Švedskoj, Njemačkoj i Austriji.

Ona je istodobno pozvala sve članove obitelji nestalih s prostora bivše Jugoslavije koji sada žive u inozemstvu da tijekom skorašnjih ljetnih dolazaka u države podrijetla svakako kontaktiraju urede ICMP-ja i daju uzorke krvi jer je to jedini način koji osigurava pouzdano utvrđivanje identiteta osoba čije ostatke forenzirači eksuhimiraju još od završetka ratnih sukoba.

Kampanju za prikupljanje dodatnih uzoraka krvi financira Europska komisija koja je za to izdvojila 900 tisuća eura.

Kampanja ICMP-a za sada je usmjerena prema zemljama Europske unije, jer tamo živi najveći broj izbjeglica s prostora bivše Jugoslavije, a pokaže li se ona uspješnom moguće je kako će biti proširena i izvan europskog kontinenta.

ICMP je od 2000. godine prikupila preko 56 tisuća uzoraka krvi nestalih osoba, a usporedbom DNK profila koji su iz njih izdvojeni s onima iz ostatataka kostiju otkrivenih u masovnim grobnicama utvrđen je identitet više od pet tisuća osoba koje su do tada smatrane nestalima.

Analiza i usporedba DNK profila obavlja se u laboratorijima ICMP-ja opremljenim zahvaljujući međunarodnim donacijama a ova metoda identifikacije pokazala se najpouzdanijom koja je do danas pronađena.

Kako je pojasnila Asta Zimbo, cilj ICMP-ja je prikupiti još 45 tisuća uzoraka krvi, od čega deset do 15 tisuća od članova obitelji nestalih čiji srodnici danas žive u zemljama Europske unije.

Procjenjuje se kako je tijekom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije nestalo više od 40 tisuća osoba, od kojih je najviše iz BiH.

Unatoč svim dosadašnjim naporima i tisućama ekshumiranih tijela, oko 25 tisuća osoba i dalje se vode nestalima.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više